Aanpassingen ‘Kamp Zeist’ na waarschuwing Raad

Minister Donner (Justitie) heeft technische voorzieningen laten treffen aan een gebouw van het detentiecentrum in Zeist, dat een vergelijkbare constructie heeft als het cellencomplex op Schiphol-Oost....

Dat bleek dinsdag uit een brief van Donner aan de Kamer en een toelichting van zijn woordvoerder. De minister heeft de maatregelen genomen nadat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de fatale brand op Schiphol onderzoekt, vrijdag een tussentijdse waarschuwing had gegeven voor de brandveiligheid in andere cellencomplexen in het land.

Kamp Zeist is de enige locatie met een vergelijkbare constructie: het gebouw bestaat uit containers met daarin de cellen. Op verzoek van de gemeente en met goedkeuring van de brandweer waren in Zeist om esthetische redenen buitenplaten aangebracht. De ruimte tussen de cellen en die platen kan echter bij brand gevaarlijk zijn, omdat de luchtstroom het vuur kan aanjagen.

De bouwer heeft nu opdracht gekregen om ervoor te zorgen dat er geen inpandige luchtstroom meer mogelijk is. Door de soortgelijke constructie van het centrum op Schiphol kon de rook zich daar eind oktober volgens de onderzoeksraad dusdanig snel verspreiden dat de bewaarders niet meer in staat waren alle ingeslotenen uit hun cellen te halen. Elf illegalen kwamen toen om het leven.

De Rijksgebouwendienst gaat naar aanleiding van de waarschuwing opnieuw alle 103 justitiële inrichtingen doorlichten op nieuwe punten die de raad heeft aangedragen, schrijft Donner verder. Daarbij gaat het onder meer om de hittebestendigheid van raamconstructies, materialen die bijdragen aan een snelle rookontwikkeling, de werking van rook- en warmteafvoerinstallaties en de ontgrendeling van nooddeuren.

Meer over