'Aanpak scheefwoners komt niet van de grond'

Circa 547 duizend huishoudens verdienen in feite te veel om in een gesubsidieerde huurwoning te wonen. De aanpak van overheid om deze 'scheefwoners' te laten doorstromen van sociale huurwoningen naar duurdere huisvesting stokt echter, meldt de NOS op basis eigen onderzoek en een nieuw rapport in opdracht van de Woonbond en koepel van woningcorporaties Aedes.

De aanpak van overheid om scheefwoners te laten doorstromen naar duurdere huisvesting stokt Beeld anp
De aanpak van overheid om scheefwoners te laten doorstromen naar duurdere huisvesting stoktBeeld anp

Nog eens 332 duizend huurders wonen eigenlijk te duur in relatie tot hun inkomen en krijgen daardoor meer huurtoeslag dan nodig is, constateert de omroep. Volgens de NOS stelt driekwart van de 57 geraadpleegde woningcorporaties dat het kabinetsbeleid om scheefwonen tegen te gaan, niet werkt. Minister Stef Blok (Wonen) gaf corporaties de gelegenheid om de huren voor de hogere inkomens extra te verhogen.

Probleem bij deze doorstromingsprikkel zou echter het grote verschil zijn tussen de maximale huur in corporatiewoningen (710 euro) en de prijzen van huurwoningen in de vrije sector. Die beginnen in de Randstad bij circa 900 euro per maand.

Het ministerie stelt dat het aantal huurders dat eigenlijk niet in een sociale huurwoning hoort met 3 procent is afgenomen in het eerste jaar dat de huren voor deze groep extra verhoogd konden worden. Dit kan vanaf medio 2013. Een woordvoerder zegt dat minister Blok heeft gekozen voor een geleidelijke aanpak, maar dat alles erop wijst dat dit beleid gaat werken. 'Alle seinen staan op groen dat deze groep gaat doorstromen', zegt de woordvoerder.

Ook zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen met lage inkomens in te dure sociale huurwoningen terechtkomen.

Meer over