Aanmodderfakker, On The Waterfront, The Go-between

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Bart Koetsenruijter
Filmstill uit Aanmodderfakker Beeld .
Filmstill uit AanmodderfakkerBeeld .

Aanmodderfakker (Michiel ten Horn, 2014)
Zaterdag, NPO 3, 20.10 uur.

De laatste van de zes Telefilms 2015 is zoals bekend de beste: Aanmodderfakker draaide al in de bioscoop en won drie Gouden Kalveren. Een daarvan was voor Gijs Naber en daarover kan weinig discussie zijn: Naber is geweldig op dreef als de 32-jarige nietsnut Thijs.

En het is vooral doordat hij erin slaagt zijn personage diepte te geven, dat de film niet blijft steken in een karikatuur - altijd een op de loer liggend gevaar met zo'n verhaal over een oudere jongen die maar niet wil deugen, de wereld met opgewekt cynisme tegemoet treedt en tot zijn schrik verliefd wordt op een 16-jarig meisje dat in alles zijn meerdere is. Al is het natuurlijk ook te danken aan het fijne scenario van Anne Barnhoorn (eveneens Gouden Kalf) dat deze telefilm wél de volle lengte kan hebben.

Barnhoorn weet op beslissende momenten te schakelen tussen komedie en ernst en het verhaal een iets onverwachtere afslag te laten nemen. Waarbij overigens de richting die de film op gaat overeind blijft: als in de verre toekomst onderzocht wordt wanneer het patriarchaat definitief passé was, dan geldt Aanmodderfakker als een mooi ijkpunt.

On The Waterfront (Elia Kazan, 1954)
Zaterdag, BBC 2, 15.00 uur.

Marlon Brando schittert als havenarbeider die bokser had kunnen worden. Met die gesneefde carrière heeft de maffiabaas te maken die de haven controleert. Ziedaar het sluimerende conflict. Dat uitbarst wanneer Eva Marie Saint ten tonele verschijnt en Brando's geweten bespeelt. Grote emoties, grootse film.

The Go-between (Joseph Losey, 1971)
Zaterdag, BBC 2, 16.45 uur

Herinneringen aan een zomer rond 1900 op het landgoed van een klasgenoot. Daar beziet de hoofdpersoon het leven van de adel en wordt hij gebruikt door de zus van zijn klasgenoot. Die is verloofd maar heeft een oogje op iemand anders. Hij fungeert als boodschapper tussen die twee. Mooi, Engels acteerwerk van Alan Bates en Julie Christie als de heimelijke geliefden.

Gone Baby Gone (Ben Affleck, 2007)
Zaterdag, Canvas, 23.55 uur.

Ben Afflecks regiedebuut speelt zich af in een white-trashbuurt in Boston, waar, zo wordt allengs duidelijk, werkelijk alles en iedereen stinkt. Niet afhaken als de film na een uur opnieuw lijkt te beginnen en uit de bocht vliegt. Uw geduld zal worden beloond.

Le vice et la vertu (Roger Vadim, 1963)
Zondag, TV 5, 21.05 uur.

De Sade's personages Juliette en Justine neergezet in WO II. In bezet Frankrijk houden Duitse militairen er een bordeel op na, waar de twee verzeild raken. Quasi-esthetisch sausje erover en klaar is Roger Vadim, die met dit zwoele werkje zijn nieuwe verovering, de 15 jaar jongere en toen 19-jarige Catherine Deneuve, haar eerste grote filmrol bezorgde.

undefined

Meer over