Aankoop Europese heli voor marine in gedrang

De aankoop van een Europese helikopter voor de marine gaat mogelijk niet door. Het Frans-Duits-Italiaanse project staat op het punt te mislukken, omdat Bonn heeft aangegeven dat het zich gaat terugtrekken....

Staatssecretaris Van Hoof van Defensie (VVD) heeft de Tweede Kamer afgelopen donderdag achter gesloten deuren meegedeeld dat Duitsland vrijwel zeker de maritieme versie van de NH90 niet gaat kopen. De reden is dat het Duitse ministerie van Defensie zwaar moet bezuinigen.

Omdat het doorgaan van de bouw van de NH90-helikopter daardoor 'onzeker' is geworden, wordt Van Hoof volgens zijn woordvoerder 'helaas gedwongen' zich buiten het Europese project te oriënteren. Daarmee is de belangrijkste concurrent, de Seahawk van het Amerikaanse Sikorsky, in beeld als alternatief.

Defensie wil zo'n twintig helikopters kopen ter vervanging van de Lynx-helikopters van de marine. Die kunnen nog tot het jaar 2007 vliegen. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard gulden. Het ministerie heeft tot nu toe 350 miljoen gulden in het NH90-project geïnvesteerd. Dat is niet helemaal over de balk gegooid als Defensie de NH90 niet aanschaft. Bedrijven als Stork en SP heben met dat geld nieuwe technologieën ontwikkeld.

De Tweede Kamer steunt de aanpak van Van Hoof. Van 't Riet (D66) zegt als enige dat Van Hoof nu al uit NH90-project mag stappen. PvdA-Kamerlid Timmermans vindt het verstandig dat Van Hoof andere offertes gaat uitlokken. Sikorsky is het meest voor de hand liggende alternatief.

Volgens Timmermans moet in het kader van de komende Defensienota 2000 worden bekeken of de eisen voor de helikopter niet omlaag kunnen. Dan zouden goedkopere Europese kisten in aanmerking komen uit het Verenigd Koninkrijk, Italië of Zweden.

Volgens het Kamerlid Balemans is de VVD-fractie altijd al sceptisch geweest over de NH90. 'Europa heeft nog nooit iets fatsoenlijks van de grond gekregen op materieel gebied. De nachtmerrie van de VVD dreigt uit te komen. Het licht voor de NH90 staat nu dieper op oranje.'

Onlangs raakte de lobbyist voor Sikorsky in opspraak, toen bleek dat Kamerleden werden bewerkt met geheime informatie uit de top van Defensie.

Defensie is er na de geruchtmakende aankoop van de Amerikaanse Apache-helikopters voor de luchtmobiele brigade op gebrand een Europese helikopter aan te schaffen. Economische Zaken pleitte destijds tevergeefs voor de Europese Tigre.

Meer over