Aanklager in rechtszaak tegen Musharraf vermoord

De Pakistaanse topaanklager die een onderzoek leidde naar oud-president Pervez Musharraf is vrijdag door onbekenden doodgeschoten. Met ten minste dertien kogels in het lijf werd Chaudry Zulfikar Ali naar een ziekenhuis gebracht, waar hij al bleek te zijn overleden.

ISLAMABAD - De aanklager was op weg naar een rechtszaal toen zijn auto in de hoofdstad Islamabad onder vuur werd genomen door mannen op een motorfiets. Chaudry Zulfikar moest een zitting bijwonen over de moord op oud-premier Benazir Bhutto in 2007. De toenmalige president Musharraf zou haar onvoldoende hebben beveiligd. Om die reden hangt hem een gevangenissstraf boven het hoofd. Het is niet duidelijk of de moord op de aanklager de procesgang zal vertragen of zal leiden tot het staken van de strafvervolging.

Musharraf, die onlangs uit ballingschap in Pakistan terugkeerde om deel te nemen aan de verkiezingen later deze maand veroordeelde via een woordvoerder de aanslag op de aanklager. Musharraf heeft altijd ontkend dat hij (mede)verantwoordelijk was voor de moord op Bhutto. Maar Chaudry Zulfiqar zei nog deze week over 'solide bewijzen' te beschikken over de betrokkenheid van de oud-president bij de moord op Bhutto. Musharraf bevindt zich onder huisarrest en mag niet deelnemen aan de verkiezingen.

Zijn kwelgeest Chaudry Zulfikar was ook de hoofdaanklager in een andere ophefmakende zaak, die van de aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008. Daarbij kwamen 166 mensen om het leven. De daders worden gezocht binnen een radicaal-islamistische Pakistaanse groep, Lashkar-e- Taiba. Chaudry Zulfikar probeerde bloot te leggen hoe de Pakistaanse militanten in eigen land te werk gingen alvorens ze een bloedbad in het buurland aanrichtten.

De omgekomen topjurist liet onlangs weten bedreigd te zijn, maar liet in het midden door wie. Tegenover de BBC zei hij eerder dit jaar dat allerlei bedreigingen in verband stonden met de uiterst gevoelige zaken waarmee hij zich bezighield.

President Asif Ali Zardari, weduwnaar van Bhutto, heeft een grondig onderzoek beloofd naar de dodelijk aanslag op Chaudry Zulfikar.

undefined

Meer over