Update

Aanklager in Bhutto-moordzaak gedood

De openbaar aanklager in de moordzaak op de Pakistaanse premier Benazir Bhutto is vrijdag doodgeschoten in Islamabad. Dat meldde de politie.

Agenten onderzoeken de met kogels doorzeefde auto van Chaudhry Zulfiqar Ali. Beeld afp
Agenten onderzoeken de met kogels doorzeefde auto van Chaudhry Zulfiqar Ali.Beeld afp

Chaudhry Zulfiqar Ali raakte ernstig gewond toen schutters op een motor hem onder vuur namen toen hij in een auto zat. Hij overleed in het ziekenhuis. Hij had zeven schotwonden, waaronder een in zijn hoofd, aldus een ziekenhuisfunctionaris . Een voorbijganger werd eveneens gedood. Een lijfwacht van de openbaar aanklager raakte gewond. De schutters wisten te ontkomen.

Taliban
Oud-premier en oppositieleider Bhutto kwam in december 2007 om door een aanslag. Ze voerde toen campagne voor de verkiezingen. Het is nog steeds niet duidelijk wie achter de aanslag zat. De Taliban waren volgens de toenmalige president Pervez Musharraf verantwoordelijk voor de dood van Bhutto. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties had de aanslag voorkomen kunnen worden en kan niet worden uitgesloten dat het Pakistaanse leger en de veiligheidsdiensten erbij betrokken waren.

Musharraf is ervan beschuldigd de beveiliging van Bhutto onvoldoende te hebben geregeld. Musharraf heeft huisarrest vanwege het onderzoek naar die beschuldiging. De oud-president keerde onlangs terug uit een zelfverkozen ballingschap. De rechtbank oordeelde dat Musharraf, die in 1999 na een staatsgreep aan de macht kwam, nooit meer in de politiek mag en niet mag meedoen aan de verkiezingen op 11 mei.

FIA
Chaudhry Zulfiqar werkte voor de federale onderzoeksautoriteit FIA, die de moord op Bhutto onderzoekt, waarbij ook gekeken wordt naar de rol van Musharraf. Ook was Chaudhry Zulfiqar betrokken bij het onderzoek naar de moordaanslag op een commercieel centrum in de Indiase stad Mumbai in 2008, waar 166 mensen omkwamen. Volgens India zaten Pakistaanse militante moslims achter het bloedbad.

In de aanloop naar de verkiezingen neemt het geweld in Pakistan toe. Vrijdag werden in de havenstad Karachi twee politici gedood.
De partij van Musharraf, de Pakistaanse Moslimliga (APML), zei vrijdag de verkiezingen te boycotten.

Meer over