NieuwsNieuw-Zeeland

Aanklachten na dodelijke vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland gaat tien organisaties en drie personen vervolgen in verband met de dodelijke vulkaanuitbarsting op White Island vorig jaar. Volgens de arbeidsinspectie van het land, zouden zij te veel risico hebben genomen.

Sacha Kester
Toeristen die net van het eiland afkomen, maken vanaf de boot foto’s van de uitbarsting.  Beeld EPA
Toeristen die net van het eiland afkomen, maken vanaf de boot foto’s van de uitbarsting.Beeld EPA

White Island is populair bij toeristen, en op het moment dat de vulkaan uitbarstte, waren er meerdere groepsreizen rond de krater bezig. In totaal liepen er 47 mensen op het eiland. 22 van hen kwamen om het leven, en tientallen anderen liepen ernstige brandwonden op.

Na de uitbarsting werd er een onderzoek ingesteld. Er was van tevoren al verhoogde vulkanische activiteit vastgesteld, en de arbeidsinspectie wilde weten waarom er toch nog groepsreizen naar het eiland werden gehouden. ‘Toeristen hadden mogen verwachten dat het veilig was om naar het eiland te gaan’, zei het hoofd van de arbeidsinspectie Phil Parkes. ‘Nieuw-Zeeland moet zeker kunnen stellen dat moeders, vaders, kinderen en vrienden weer veilig thuis komen.’

Het onderzoek heeft geleid tot dertien aanklachten, die mogelijk vanaf halverwege december door de rechtbank worden behandeld. Namen zijn niet bekendgemaakt, maar de organisaties (vermoedelijk bedrijven) kunnen een boete krijgen tot 1,5 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (881.000 euro). De drie personen wachten een maximale boete van omgerekend zo’n 176.000 euro.

Sinds de ramp zijn op White Island geen toeristen meer geweest.

Meer over