Aanklaagster zet grof verbaal geschut in tegen au pair

Met zwaar verbaal geschut heeft openbaar aanklaagster Barbara Walker vrijdag de ouders van de acht weken oude baby Brent Devonshire verdedigd tegen 'de lasterpraat' dat zij, en niet de negentienjarige Anne Corina Peeze uit Amsterdam, verantwoordelijk waren voor de dood van hun kind....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

LEESBURG

Aan het slot van het tweedaagse proces in het honderd jaar oude gerechtsgebouw van Leesburg, Virginia, zei Walker tegen de jury dat 'wat u ook van de ouders moge denken, wij hier zijn omdat Brent is vermoord'. De enige die daar verantwoordelijk voor is, is volgens Walker Anne Corina.

Vlak voordat de jury zich vrijdagavond terugtrok om tot een oordeel over de schuldvraag te komen, liet de openbare aanklaagster nog foto's zien van de 'kleine baby', die met enorme kracht op 2 augustus door elkaar werd geschud, zodat hij drie dagen later aan hersenletsel stierf. Terwijl zij de foto liet rondgaan zei Walker dat Corina weliswaar 'nog maar een negentienjarig meisje' is, maar wel 'het postuur heeft van een volwassene met veel spierkracht'.

Volgens Walker doet het niet terzake hoe de ouders van het kind met de au pair zijn omgegaan. Dat de ouders 'wellicht een koude indruk maken', heeft volgens haar te maken met de schokkende gebeurtenissen en de grote aandacht van de media.

De verdediging van Leffler is gebaseerd op het zaaien van twijfel over de schuld van Corina. Zonder dat rechtstreeks te zeggen, suggeerde hij tijdens het proces dat ook vader Steve, een ingenieur van Martin Marietta Corporation, op de dag dat Brent door elkaar werd geschud, met hem alleen is geweest.

Op de avond van 2 augustus gingen Corina en Sharon Devonshire boodschappen doen. Zij lieten Brent alleen met vader Steve. Toen zij terugkeerden manifesteerden zich de problemen met Brent, die in bewustloze toestand was geraakt. Zijn temperatuuur was gedaald en zijn huid was grijs gekleurd.

Volgens de getuigenissen van twee kinderartsen moet Brent op 2 augustus tussen drie uur 's middags en negen uur 's avonds met grote kracht door elkaar zijn geschud. In die periode was Corina van twee tot half vijf met Brent alleen. Toen kwam de vader thuis.

Devonshire zag Corina in de tuin staan met Brent in haar armen. Het viel hem op dat 'de armen van Brent bewegingsloos en slap naast zijn lichaampje hingen'. Toen Steve uit zijn auto was gestapt en naar binnen ging had Corina de baby in de wieg gelegd.

Volgens openbaar aanklaagster Walker wist Corina op dat moment al dat er iets 'verschrikkelijk mis' was, maar door de baby snel in de wieg te stoppen zou zij dat hebben willen maskeren. Leffler weersprak dat in zijn slotverklaring. Hij noemde dat een teken van zorgzaamheid en hij wees erop dat vader Steve in de wieg had gekeken en niets bijzonders had geconstateerd.

Volgens Leffler is ook vader Steve, die tussen zes en zeven uur die avond alleen was, in staat geweest zijn geweest de baby met grote kracht ('dertig tot zestig G-krachten') door elkaar te schudden.

Openbaar aanklaagster Walker erkende dat haar beschuldiging berust op indirecte bewijzen, maar dat maakte volgens haar geen verschil bij het bepalen van de schuldvraag. In de instructies aan de jury door rechter Horne werd benadrukt dat ook indirecte bewijzen (verkregen via verschillende getuigenissen) geldig zijn bij het bepalen van de vraag of Corina, hoewel niet opzettelijk, toch schuldig is aan de dood van de acht weken oude baby.

Aan het slot van de eerste en op de tweede dag kreeg de jury getuigenissen te horen van twee artsen, een rechercheur en een buurvrouw van de Devonshires. Deze vrouw, Cathy Flowers, speelde een dubbele rol. Zij is niet alleen een buurvrouw, maar ook vriendin van de Devonshires en regionaal coördinatrice van Eur-Aupair, de organisatie die Corina naar de VS heeft gehaald.

Flowers zei gisteren dat volgens haar Corina schuldig is, omdat zij op de avond van 2 augustus toen Brent naar het ziekenhuis werd had gebracht steeds maar riep: 'Ik weet niet wat er is gebeurd, het was een normale dag, ik heb hem niet laten vallen of zoiets'.

Volgens Leffler is Flowers niet alleen uit op wraak, maar wil zij door Corina te beschuldigen ook haar eigen falen maskeren. Zij zou haar toezichthoudende rol als Eur-Aupair-coördinatrice niet hebben vervuld en bovendien niet goed hebben gereageerd toen Corina haar bij een eerdere gelegenheid om hulp vroeg om de vaak huilende Brent tot bedaren te brengen.

Meer over