Aanhoudingen na aanslag op kerk in Pakistan

De Pakistaanse politie heeft drie mannen aangehouden in verband met de bloedige aanslag op eerste kerstdag op een presbyteriaanse kerk in de Pakistaanse provincie Punjaab...

ANP

Een van de gearresteerden is een radicale moslimleider uit de omgeving van de plaats Daska. De politie beschouwt hem als de aanstichter van de aanslag. 'Mohammed Afzal staat bekend om zijn vurige toespraken', aldus een woordvoerder van de politie. De drie zoons van Afzal, leraren aan een koranschool, worden ook door de politie ondervraagd.

De verdachten zal waarschijnlijk moord, het beramen van moord en terroristische activiteiten ten laste worden gelegd. Jaish-e-Mohammad is opgericht door Maulana Masood Azhar, een van de drie moslimmilitanten die in 1999 door India werden vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van de passagiers van een gekaapt vliegtuig.

Azhar verblijft sinds december vorig jaar onder huisarrest in de Pakistaanse stad Bahawalpur. De Pakistaanse president Musharraf heeft Jaish-e-Mohammad en andere islamitische groeperingen verboden in het kader van zijn campagne om activiteiten van radicale moslims in te dammen.

Door de aanslag op de kerk tijdens een kerstviering kwamen drie meisjes om het leven. Veertien andere kerkbezoekers raakten gewond, aldus de politie.

Ongeveer 3 procent van de circa 148 miljoen Pakistani is christen. De groep is geregeld doelwit van acties van moslimextremisten. Die zien de Amerikaanse strijd tegen terrorisme vooral als een strijd tegen de islam. De extremisten beschouwen de Pakistaanse christenen als handlangers van de VS.

In augustus van dit jaar gooiden onbekenden granaten in een kapel van een presbyteriaans ziekenhuis in de Pakistaanse plaats Taxila. Er vielen toen vijf doden.

Meer over