Aanhouding in reeks liquidaties Amsterdam

Opnieuw is een aanhouding verricht in verband met de reeks liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu. Het Openbaar Ministerie heeft een man laten arresteren op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar en verondersteld drugscrimineel Kees Houtman in oktober 2005....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Dat bevestigen betrouwbare bronnen. Het Openbaar Ministerie wil nog geen commentaar geven.

De arrestatie geldt als een doorbraak in het onderzoek naar de liquidatie. Justitie verdenkt Heineken-ontvoerder Willem Holleeder van afpersing van Houtman. Diens weduwe heeft daar een belastende verklaring over afgelegd. Eerst zou zij anoniem getuigen, uit angst voor represailles. Dat doet zij nu op naam.

Vorig jaar werden aanhoudingen verricht inzake de moord op caféhouder Thomas van der Bijl in april 2006. Ook de veronderstelde schutter werd aangehouden. Van der Bijl was een van de anonieme getuigen in de zaak tegen Holleeder. Ook werd hij verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 33 duizend kilo cannabis.

In december werden drie mannen aangehouden voor de moord in mei 2004 op vastgoedhandelaar en witwasser Willem Endstra, eveneens inclusief de vermoedelijke schutter. In deze laatste twee moordzaken lijkt nog geen zicht te bestaan op de opdrachtgevers. De verdenkingen tegen de ‘Houtman’-arrestant is nog niet duidelijk.

Ex-advocaat Bram Zeegers, getuige in de afpersingszaak tegen Willem Holleeder, heeft verklaard dat Endstra informatie van de geheime dienst AIVD ontving van crimineel Mink K. De verklaring van Zeegers is toegevoegd aan het strafdossier van oud-AIVD’er Paul H., die wordt verdacht van het verkopen van staatsgeheimen aan K.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat een verklaring van Zeegers is toegevoegd aan het dossier, maar wil daar inhoudelijk niet op ingaan. Zeegers verklaarde gisteren in NRC Handelsblad dat hij over de zaak is gehoord door de Rijksrecherche.

Zeegers: ‘Wim (Endstra, red.) liet een stukje zien van het AIVD-dossier met een analyse van de organisatie van Mink K. Wim vertelde mij dat hij dat van Mink K. had gekregen. Volgens Endstra had K. ook zo’n dossier over hem dat hij tegen betaling kon krijgen.’

Meer over