Aanhouding Franse terreurverdachten

De Franse politie heeft maandagochtend in voorsteden rond Parijs ‘twintig tot dertig’ personen gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten. De meesten van hen zijn mannen tussen 25 en 35 jaar oud met de Algerijnse of Tunesische nationaliteit....

‘We hebben nog geen precies project ontdekt, maar zijn ervan overtuigd dat zij op termijn tot actie zouden zijn overgegaan’, aldus een woordvoerder van de politie. Enkele arrestanten zouden van plan zijn geweest als jihad-strijders naar Irak te vertrekken.

Een aantal van de verdachten, die enkele weken werden geschaduwd, staat bij de politie bekend als ‘zware criminelen’. Enkelen zouden gewapende overvallen hebben gepleegd om hun terroristische activiteiten te financieren.

Een aantal van hen heeft elkaar in de gevangenis leren kennen. Onder de arrestanten bevinden zich enkele Algerijnen die midden jaren negentig steun hebben gegeven aan terroristen. In die periode werd Parijs door een reeks terreuraanslagen van Algerijnse fundamentalisten opgeschrikt.

Gemeten naar het aantal arrestanten voerde de Franse politie maandag een van de grootste antiterrorismeoperaties uit sinds de aanslagen van Madrid in maart 2004. De actie stond onder leiding van de bekende onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière.

De arrestatieronde maakt deel uit van een lange reeks. Sinds 2002 zijn er 367 moslimfundamentalisten gearresteerd. Daarvan werden er zo’n honderd veroordeeld.

De huidige arrestaties vinden plaats in een periode waarin de minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, een antiterrorismewet door het parlement loodst. Die stelt zwaardere straffen op terrorisme en grotere bevoegdheden voor de politie in het vooruitzicht. Het aantal dagen dat een verdachte in hechtenis kan blijven zonder een rechter te zien, wordt verhoogd van vier naar zes. Frankrijk blijft daarmee achter op Groot-Brittannië, waar dit aantal onlangs werd verhoogd tot 28 dagen. Premier Blair pleitte voor een dergelijke periode van 90 dagen, maar het parlement was daar tegen.

Meer over