nieuws

Aanhangers Navalny de straat op: Ruim 4000 arrestaties

De Russische politie heeft zondag ruim vier duizend betogers opgepakt die demonstreerden voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. De bondgenoten van die gearresteerde politicus hebben opgeroepen tot demonstraties in het hele land. De autoriteiten noemen die protestacties illegaal.

De politie arresteert een demonstrant in de stad Vladivostok.  Beeld AFP
De politie arresteert een demonstrant in de stad Vladivostok.Beeld AFP

Betogers gaan onder meer de straat op in het Russische Verre Oosten. Daar verzamelden zich demonstranten op een plein in de havenstad Vladivostok en op het ijs van de dichtgevroren Amoerbaai. ‘Het verlangen om in een vrij land te leven is groter dan de angst om aangehouden te worden’, zei een 25-jarige student.

De grootste demonstratie wordt later verwacht in Moskou. Daar wil de oppositie onder meer demonstreren bij het gebouw van veiligheidsdienst FSB. De politie heeft meerdere metrostations laten sluiten. Afgelopen weekend deden tienduizenden Russen mee aan protesten voor de vrijlating van Navalny. Toen arresteerde de politie duizenden mensen.

De autoriteiten arresteerden Navalny op een vliegveld in Moskou toen hij deze maand terugkeerde uit Duitsland. Daar had hij een medische behandeling ondergaan nadat hij in zijn thuisland was vergiftigd met een zenuwgif. De Russische autoriteiten verwijten de politicus dat hij zich in die periode niet heeft gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke straf die hem was opgelegd.

Meer over dit onderwerp:

‘Dat Poetin met Rusland een ‘gemanagede democratie’ heeft opgezet is na vandaag niet meer vol te houden’, zegt Rusland-correspondent Tom Vennink, die bij de demonstraties aanwezig is.

Meer over