Aanhang van Megawati terug in partijbureau

Aanhangers van de Indonesische oppositieleidster Megawati Soekarnoputri hebben zich meester gemaakt van tien plaatselijke partijbureaus van de Democratische Partij Indonesië....

Reuters, AFP

JAKARTA

'Megawati's aanhangers hebben de PDI-kantoren in Bandung, Surabaya, Yogyakarta, Bali, Riau, Lampung, Midden-Java, Oost-Java, Semarang en Jakarta overgenomen', vertelde Sutarjo Suryakuritno, een medestander van Megawati, aan het Britse persbureau Reuters.

Volgens Sutarjo zijn alle overnames vreedzaam verlopen en kregen Megawati's aanhangers de sleutels van het gebouw als ze daarom vroegen. Alleen in Medan zijn dertig gewonden gevallen. Volgens ooggetuigen zwaaiden Megawati's aanhangers daar met messen. Maar volgens Sutarjo waren dat geen Megawati-aanhangers, maar 'derden'.

Naar zeggen van Sutarjo heeft Megawati haar aanhangers speciaal gevraagd geen moeite te doen om het hoofdkantoor van de partij in Jakarta weer in handen te krijgen. Nadat zij in 1996 door toedoen van Soeharto was afgezet hielden haar aanhangers dat gebouw wekenlang bezet, totdat ze met geweld werden verdreven. Bij de rellen die daarop volgden, vielen minstens vijf doden.

De politieke beweging die dertig jaar lang de machtsbasis heeft gevormd van de in mei afgetreden president Soeharto, de Golkar, kiest vandaag op een speciaal partijcongres een nieuwe leider. Het wordt een nek-aan-nek-race tussen een Soeharto-aanhanger, ex-minister van Defensie Edi Sudradjat, en kabinetssecretaris Akbar Tandjung, die geldt als de kandidaat van president Habibie.

De gedelegeerden uit de provincies hebben vrijdag besloten de drie partijorganen te ontbinden via welke oud-president Soeharto nog steeds invloed kan uitoefenen op de partij. Soeharto was nog lid van de machtige commissie van adviseurs, de ouderenraad en het bureau dat toeziet op naleving van de Golkar-statuten.

Meer over