Aangiften tegen Duits satireprogramma om hakenkruisschnitzel

Tegen de heute-show van de Duitse omroep ZDF is aangifte gedaan nadat het satirische programma een schnitzel in de vorm van een hakenkruis plaatste op zijn Facebookpagina. Een Duitser en een Oostenrijker zijn afzonderlijk van elkaar naar de politie gestapt omdat de post beledigend zou zijn voor Norbert Hofer, presidentskandidaat van de rechts-populistische FPÖ.

Jeroen van Raalte
De desbetreffende Facebookpost. Beeld ZDF heute-show
De desbetreffende Facebookpost.Beeld ZDF heute-show

'Wat is er mis met jullie, geliefde buren?' Deze tekst plaatste de heute-show maandagmiddag op zijn Facebookpagina, daags na de overwinning van FPÖ-kandidaat Hofer in de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. Bijgevoegd een plaatje van een schnitzel, handelsmerk van de Oostenrijkers, in de vorm van een hakenkruis. 'Oostenrijkers kiezen zoals ze hun schnitzel kennen: zo plat mogelijk en mooi bruin', leest het bijschrift.

De Facebookpost is een ondubbelzinnige verwijzing naar Oostenrijks naziverleden - Adolf Hitler werd er per slot geboren. Het 'bruin' van de schnitzel refereert aan de kleur die bij het fascisme hoort.

Aangiften

Bij meerdere lezers is de grap in het verkeerde keelgat geschoten. In ieder geval twee personen zijn inmiddels overgegaan op het doen van aangifte tegen de heute-show.

Volgens Emanuel Falch, een Oostenrijkse student en voormalig FPÖ-lid uit Tirol, heeft de ZDF zich schuldig gemaakt aan het beledigen van een bevriend staatshoofd. Hoewel Hofer dat (nog) niet is - er volgt een tweede ronde in de presidentsverkiezingen - beschouwt Falch hem als een vertegenwoordiger van de Oostenrijkse staat.

Ook de FPÖ zelf heeft overwogen een aanklacht in te dienen, laat een woordvoerder weten aan de Oostenrijkse krant Tiroler Tageszeitung. Maar aangezien Hofer niet persoonlijk wordt beledigd, en de kans op vervolging daarom gering is, heeft de partij daarvan afgezien. Over een tweede aangifte, bevestigd aan de Duitse krant Hannoversche Allgemeine, is niet meer bekend dan dat deze is gedaan in Duitsland.

Omstreden wet

De heute-show publiceerde de Facebookgrap een dag nadat Hofer met meer dan 35 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen overtuigend won. De winst was echter niet absoluut, en dus volgt een tweede ronde tegen onafhankelijk kandidaat en voormalig Groenen-leider Alexander Van der Bellen. De FPÖ, die groot werd onder de vleugels van Jörg Haider, scoort met name door haar programma tegen immigratie en de Europese Unie.

De wet waarop Falch zich beroept, is dezelfde waarop de aanklacht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan berust. Het staatshoofd van Turkije deed aangifte in Duitsland, nadat komiek Jan Böhmermann hem in een televisie-uitzending onder meer een 'geitenneuker' noemde. In navolging van Erdogan deden nog honderden anderen aangifte tegen Böhmermann. Bondskanselier Angela Merkel heeft verklaard de omstreden wet, die het beledigen van een bevriende staatshoofd strafbaar stelt, te zullen afschaffen.

Jan Böhmermann tijdens zijn 'beledigende' tv-optreden. Beeld .
Jan Böhmermann tijdens zijn 'beledigende' tv-optreden.Beeld .

Winst Hofer

Ook in Oostenrijkse zegeviert het tegengeluid. De winst van Hofer is een klap in het gezicht voor de gevestigde politiek in heel Europa. (+)

Meer over