Nieuws

Aangifte van seksuele uitbuiting tegen Dion Graus geseponeerd

Het Openbaar Ministerie heeft een aangifte van seksuele uitbuiting tegen een 54-jarig lid van de Tweede Kamer geseponeerd. PVV-fractievoorzitter Geert Wilders bevestigt dat het gaat om partijgenoot Dion Graus.

Nick de Jager
Dion Graus (rechts) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld Jetty Lampen / ANP
Dion Graus (rechts) tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld Jetty Lampen / ANP

Met het laten vallen van de aanklacht krijgt de zaak tegen een van de langstzittende leden van de Tweede Kamer wederom geen vervolg. Het Openbaar Ministerie staakte in 2019 al een onderzoek naar eventuele misstanden van Graus.

Vorig en dit jaar kreeg de Rijksrecherche nieuwe informatie in handen. Die documenten zouden de aangifte moeten ondersteunen, maar het OM concludeert dat er nog steeds geen bewijs is voor een zedendelict of mensenhandel.

De aangifte stamt uit 2018 en is gedaan door de ex-partner van Graus. Hij reageerde daarop door aangifte tegen haar te doen voor belediging, smaad en laster. Uiteindelijk kwamen ze tot een vergelijk om de zaak te laten rusten. Met de nieuwe aangeleverde gegevens had het Openbaar Ministerie kunnen besluiten de zaak te heropenen.

NRC pakte in februari uit met een groot artikel over Graus en de omgang met zijn voormalige partner. De meest schokkende onthulling in dat stuk was dat de PVV’er haar gedwongen zou hebben tot seks met particuliere beveiligers. Graus en zijn partijgenoten, zoals fractievoorzitter Geert Wilders, hebben die aantijgen altijd fel ontkend. Wilders twitterde dat hij de desbetreffende editie van de NRC ‘in de kattenbak’ zou leggen. Ook nu schrijft hij dat er ‘nul bewijs’ tegen Graus is.

Volgens ex-vriendin van Graus kreeg de officier van het Openbaar Ministerie de zaak ‘juridisch niet rond’, zegt zij tegen NRC. ‘Hij zei dat er voor dwang en onvrijwilligheid in de huidige wet geen of onvoldoende handvatten zijn vastgelegd.’

In juni kondigde Graus aan dat hij de kwestie zou laten onderzoeken door ‘een onafhankelijk adviseur’. Er zijn tot dusver geen signalen waaruit blijkt dat een dergelijk onderzoek daadwerkelijk in gang is gezet.

Meer over