Aangevaren walvis blijkt gewone vinvis

De walvis die woensdag vastgekleefd aan de boeg van een containerschip de haven van Rotterdam bereikte, blijkt een gewone vinvis te zijn. Dierenarts Sjoukje Hiemstra van de Universiteit Utrecht heeft na het verrichten van sectie vastgesteld dat het om een jongvolwassen mannetje gaat met een lengte van 18,5 meter. Het zoogdier weegt tussen de 43 en 49 ton en is vermoedelijk anderhalve dag geleden opgepikt in de Golf van Biskaje. Toen was de walvis waarschijnlijk al geruime tijd overleden.

ANP
In de haven van Rotterdam is een containerschip binnengevaren met een dode walvis gekleefd aan de boeg. Het dier was vast komen te zitten op een bolvormig uitsteeksel, de zogeheten bulb, aan de voorkant van het schip de Maersk Norwich. Beeld anp
In de haven van Rotterdam is een containerschip binnengevaren met een dode walvis gekleefd aan de boeg. Het dier was vast komen te zitten op een bolvormig uitsteeksel, de zogeheten bulb, aan de voorkant van het schip de Maersk Norwich.Beeld anp

Vorig jaar kwam er op vergelijkbare wijze ook al een gewone vinvis de Rotterdamse haven binnen. Van dat exemplaar is vervolgens de schedel geprepareerd en deze bevindt zich in Museum Naturalis in Leiden. Omdat het museum geen interesse heeft om opnieuw eenzelfde groot object aan de collectie toe te voegen, zal het kadaver ditmaal in een verbrandingsoven worden vernietigd.

De komende maanden voert de Universiteit Utrecht nog wel enkele labaratoriumtests uit om uit te vinden wat de doodsoorzaak van de geschepte walvis moet zijn geweest.

Meer over