Aangeklaagde journaliste Geerdink blijft in Turkije

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink blijft gewoon in Turkije in afwachting van haar rechtszaak. Op 8 april moet Geerdink voorkomen in haar woonplaats Diyarbakir. De aanklager legt haar 'propaganda voor een terroristische organisatie' ten laste.

Redactie
Fréderike Geerdink. Beeld ANP
Fréderike Geerdink.Beeld ANP

'Ik ga gewoon door met mijn werk en ben van plan mij op 8 april bij de rechtbank te melden', zei Geerdink. De steun die ze ontving van vrienden en collega's noemt ze hartverwarmend: 'Vrienden in Nederland hebben zelfs al gekeken naar de prijs van tickets.'

Geerdink heeft vandaag haar advocaat Ramazan Demir aangemeld. 'Omdat het accreditatieproces even duurt, heeft hij nog niet alle documenten kunnen inzien', vertelde de journaliste vandaag.

Positief denken

Gisteren werd de aanklacht tegen Geerdink bekend. In een eerste reactie tegen de radiozender Dichtbij Nederland noemde ze zichzelf een positieve denker: 'Ik heb een aanvraag voor een nieuwe verblijfsvergunning lopen dus ik dacht meteen: ze willen me op die zitting hebben, dus zullen ze me die verblijfsvergunning ook wel geven.'

Geerdink, onder andere werkzaam voor Het Parool en The Independent, is woonachtig in Diyarbakir en specialiseert zich in de Koerdische kwestie. Afgelopen week bezocht ze Kobani.

Meer over