Aangehouden 18-jarige 'IS-sympathisant' is volgens advocaat geen moslim, maar vereenzaamde gamer

In Utrecht is vorige week een 18-jarige scholier aangehouden op verdenking van het verspreiden van terroristische propaganda via internet.  Volgens zijn advocaat Louis de Leon is er sprake van een 'storm in een glas water'.

Marjon Bolwijn
Een demonstrant zwaait met de vlag van Islamitische Staat Beeld afp
Een demonstrant zwaait met de vlag van Islamitische StaatBeeld afp

De jongen is dinsdag voorgeleid aan de rechter commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. Er is huiszoeking bij hem gedaan. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Hij woont nog bij zijn ouders. De politie onderzoekt ook aanwijzingen dat de scholier anderen zou hebben geïnstrueerd hoe springstof te maken.

Zijn advocaat stelt dat er sprake is van een misverstand en verwacht dat hij spoedig wordt vrij gelaten. 'We hebben het over een computer nerd die door vereenzaming verstrikt is geraakt in de wereld van games en chatboxen. Hij heeft geen affiniteit met IS, is geen moslim en is niet geradicaliseerd. Er zit geen cent kwaad in,' zegt De Leon.

Het politieonderzoek tegen de 18-jarige is ingesteld op basis van aanwijzingen van de inlichtingendienst AIVD. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Utrechter van een terroristisch misdrijf omdat hij propaganda van de terreurbeweging IS zou hebben verspreid, waaronder gewelddadige video's. Bezit en verspreiding van terroristische propaganda zijn verboden en vallen volgens het Wetboek van Strafrecht onder 'opruiing'. Daar staat maximaal drie jaar gevangenisstraf of een boete op. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zijn er niet eerder personen aangehouden voor het verspreiden van terroristische propaganda.

Het is mogelijk om via online games terecht te komen in chatrooms van salafistische moslims die jongeren hersenspoelen en rekruteren voor de jihad. Het overkwam een vwo-scholier die verslaafd was aan America's Army, zo bleek uit een verhaal in De Volkskrant uit 2009. Deze game deed de minderjarige belanden in de chatroom van een fanatieke salafistische moslim, waarna de jongen radicaliseerde.

Grand Theft Auto

Bij de 18-jarige uit Utrecht was daar volgens zijn advocaat geen sprake van. Hij is op computergebied 'zeer onderlegd' en maakte zelf gamevideo's voor het populaire Grand Theft Auto, een game waarin spelers zich kunnen opwerken in de misdaadscene. Voor zijn eigen video's maakte de jongen gebruik van gewelddadige IS-filmpjes en liedjes die de terreurbeweging online verspreidt. Daarbij maakte hij er een sport van deze te downloaden voordat inlichtingendiensten ze van internet laten halen. Het verspreiden van zijn eigen gamevideo's vol IS-beelden is door is volgens De Leon door het Openbaar Ministerie opgevat als verspreiding van IS-propaganda. Het OM stelt dat hij ermee anderen op verkeerde ideeën kan hebben gebracht.

Het geven van informatie over de vervaardiging van springstoffen in een chatroom was een 'beetje dom' van hem, zegt de advocaat. 'Hij deed niet meer dan het beantwoorden van een vraag van iemand die hij helemaal niet kent, en haalde de informatie van internet, wat iedereen kan doen. Gevaarlijk is het wel, want je weet nooit wat iemand met die informatie doet. Hij realiseert zich nu dat hij dit beter niet had kunnen doen.'

De AIVD heeft vanwege de hoge terreurdreiging die ook in Nederland geldt vorig jaar extra mankracht en middelen gekregen om terreurverdachten te lokaliseren. Momenteel lopen er onderzoeken naar een kleine vijfhonderd verdachten.

Meer over