Aandoenlijk ploetert de grote schrijver door het zand

Theater Het is 1971. Op de radio zijn Sonny & Cher en Jacques Herb te horen, en daar tussendoor de gladde stem van Willem Ruis....

Vincent Kouters

In de twee voorstellingen Bomans hoort u mij? en Ruis ik slecht verstaan op het Over het IJ Festival in Amsterdam kunnen toeschouwers nu beide kanten van deze legendarische gesprekken live meemaken. De Utrechtse theatergroepen NUT en Cowboy bij nacht bundelenden hun krachten.

De twee voorstellingen vinden tegelijkertijd plaats. Zodat Willem Ruis (Guido Pollemans) ook daadwerkelijk contact kan hebben met Bomans (Wim Meeuwissen), die dus in een andere voorstelling staat. Het mooie is dat het publiek in de knusse studio niet ziet wat de toeschouwers op een tribune op een zandvlakte aan het IJ wel zien, en vice versa.

Aandoenlijk is het om de grote schrijver te zien ploeteren door het zand. ’s Nachts kan hij de slaap niet vatten vanwege extreem luidruchtige vogels, en ten slotte wordt hij ziek. Toch probeert hij zich tijdens de gesprekken met Ruis sterk te houden. Aan de andere kant van de krakkemikkige technische verbinding probeert een nog jonge Ruis onder grote druk van de drammerige radioproducer (David Cantens) het gesprek naar al dat persoonlijke leed te sturen.

Pollemans speelt een zeer innemende Ruis, en Meeuwissen is soms wat sentimenteel, maar uiteindelijk is ook dat passend voor Bomans’ gemoedstoestand. Een bijzondere ontmoeting.

Vincent Kouters

Meer over