Aandelen fabriek geweer bloedbad Newtown gedumpt

Kapitaalbeheerder Cerberus Capital Management heeft zijn aandeel in de wapenfabrikant Freedom Group in de etalage gezet wegens de schietpartij van vrijdag in Newtown. De 20-jarige Adam Lanza schoot met een semi-automatisch aanvalsgeweer van het merk Bushmaster 20 kinderen en zes volwassenen dood op basisschool Sandy Hook. Geweerproducent Bushmaster maakt deel uit van de Freedom Group.

Een soortgelijk wapen als waarmee de dader zijn bloedbad aanrichtte. Beeld
Een soortgelijk wapen als waarmee de dader zijn bloedbad aanrichtte.

Cerberus kreeg Bushmaster in 2006 in handen en liet het later samensmelten met andere wapenfabrikanten tot de Freedom Group. Het bedrijf haalde over de eerste 9 maanden van 2012 een omzet van 667 miljoen dollar, 20 procent meer dan in dezelfde periode in het jaar daarvoor.

'Het is duidelijk dat de Sandy Hooktragedie een keerpunt was en het nationale debat over wapencontrole tot een niet eerder gezien niveau heeft getild', maakte de investeerder bekend.

De bekendmaking volgt volgens de New York Times op uitspraken van het pensioenfonds voor onderwijspersoneel van de staat Californië. Het fonds gaat zijn beleggingen via Cerberus tegen het licht houden in verband met de Freedom Group. 'Op dit moment kijkt onze investeringspoot naar de investering in Cerberus om te bepalen wat de beste koers is gezien de tragische gebeurtenissen van afgelopen vrijdag in Newtown Connecticut.'

Meer over