Aandeelhouders van SBS schuiven topvrouw opzij

Tegenvallende kijkcijfers en kritische adverteerders zijn topvrouw Georgette Schlick van SBS Broadcasting vermoedelijk fataal geworden. De aandeelhouders Sanoma en Talpa maakten donderdagavond haar vertrek bekend, zonder nadere toelichting.

AMSTERDAM - Schlick en SBS zouden 'in goed gezamenlijk overleg' uit elkaar zijn gegaan. De Raad van Commissarissen wil Hans Edin, directievoorzitter van de Finse Sanoma-dochter Nelonen Media, aanstellen als interim-CEO.

Maar net zoals dat regelmatig het geval is bij een trainerswissel in de voetbalwereld is het vertrek van Schlick, die aan het hoofd stond van de zenders SBS 6, Net 5 en Veronica, en de eventuele komst van Edin geen garantie voor verbetering. Wel is het een teken dat Sanoma het heft in handen neemt.

De Finnen hebben het afgelopen anderhalf jaar veel vertrouwen gegeven aan de kennis en kunde van Talpa. Zowel algemeen directeur Schlick als de huidige directeur Televisie Remko van Westerloo heeft in het verleden voor en met het bedrijf van John de Mol gewerkt.

Het valt te betwijfelen of Sanoma en Talpa SBS snel weer op de goede weg krijgen. De zender zag de afgelopen jaren veel bepalende gezichten vertrekken en het is onzeker of de populaire Gerard Joling en Johnny de Mol aan de zender verbonden blijven en niet de overstap naar concurrent RTL zullen maken. SBS heeft dringend behoefte aan een dragend, populair talent zoals Linda de Mol en Wendy van Dijk dat zijn bij RTL; ambassadeurs die vertrouwen bij de kijker wekken.

Een andere zwakte ligt in de programma's zelf. Zo scoorden de afgelopen tijd The Winner Is...?, Van Je Vrienden Moet Je 't Hebben en het talentenprogramma The Next Pop Talent ondermaats. Vliegende Hollanders, het programma waar bekende Nederlanders skischansspringen, kende een veelbelovend begin met 1,1 miljoen kijkers, maar moest het in de tweede week doen met nog maar 601 duizend kijkers; een verschil van 45 procent. Zeker bij dat laatste programma is de balans tussen volks en ordinair zoek. Het publiek vond het één keer leuk om - minder - bekende Nederlanders hun leven te zien wagen, maar het lijkt erop dat het zich bij de winterse opvolger niet serieus genomen voelt.

Een derde probleem schuilt in de programmering. Zo heeft RTL 4 een sterke vooravond met de programma's RTL Boulevard, RTL Nieuws en Goede Tijden Slechte Tijden, waardoor de kijker makkelijker blijft hangen bij programma's die daarna volgen. SBS 6 daarentegen worstelt op zijn beurt met de vorm, inhoud en toon van Shownieuws en Hart van Nederland. Remko van Westerloo gaf eerder toe de effecten van het ontslag van de drie vaste Hart van Nederland-presentatrices Cilly Dartell, Milika Peterzon en Maureen du Toit te hebben onderschat.

Toch zijn er lichtpuntjes. Zo schroeven de scripted reality-programma's Achter Gesloten Deuren, Dokters en Overspel In de Liefde het gemiddelde marktaandeel van Net 5 behoorlijk op. Daarnaast wordt veel verwacht van twee door Jeroen van der Boom gepresenteerde muziekprogramma's die binnenkort op televisie komen: de zoektocht naar een nieuwe Nederlandse volkszanger in Bloed, Zweet en Tranen is vanaf 29 maart te zien en de opnames van De Beste Liedjes Van... zijn twee weken geleden begonnen.

undefined

Meer over