nieuws

Aandeel vrouwen in de Kamer stijgt naar 39 procent

In de nieuwe Tweede Kamer komen 59 vrouwen en 91 mannen. Het percentage vrouwen stijgt daarmee van 31 procent naar 39 procent. De Kamer wordt ook op andere fronten diverser: er treden vijf zwarte Nederlanders toe, en voor het eerst komt er een transgender persoon in de Kamer.

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks): opnieuw met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen. 
 Beeld ANP / Sem van der Wal
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks): opnieuw met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen.Beeld ANP / Sem van der Wal

Het aandeel vrouwen wordt gemeld door de stichting Stem op een vrouw, op basis van de verkiezingsuitslagen zoals die door gemeenten zijn gepubliceerd. De actiegroep voerde de afgelopen weken een campagne om op een vrouw lager op de lijst te stemmen.

Dat heeft in drie gevallen effect gehad: Marieke Koekkoek van Volt, en Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikht van GroenLinks. Zij stonden niet hoog genoeg op de lijst om op basis van de uitslag de Kamer te halen, maar dankzij hun eigen achterban lukte het toch. Voor Westerveld is het de tweede keer dat zij met voorkeurstemmen in de Kamer komt.

In 2010 was het aandeel vrouwen in de Tweede Kamer met 41 procent tot nu toe het hoogst. In 2012 zakte dat naar 40 procent en in 2017 naar 35 procent. Nu stijgt het aandeel dus weer iets.

Een aantal vrouwen haalt de voorkeursdrempel net niet: Stephanie Bennett (GroenLinks, plek 18), Laura Vissenberg (GroenLinks, plek 14), Carline van Breugel (D66, plek 32). Zij kregen allen tussen de 14.500 en 17.000 voorkeurstemmen, zo heeft Stem op een vrouw geturfd. Eva van Esch (Partij voor de Dieren, plek 6) haalde de voorkeursdrempel niet, maar komt wel in de Kamer. De Kiesraad maakt vrijdag de officiële uitslag bekend.

De eerste transgender persoon

Dit jaar deden er meer vrouwelijke lijsttrekkers mee dan ooit, bij tien van de 37 verkiesbare partijen. Sigrid Kaag (D66) heeft het hoogste aantal zetels ooit behaald voor een partij met een vrouw als lijsttrekker. BIJ1 is de eerste partij die met een zwarte vrouw als lijsttrekker een zetel in de Tweede Kamer haalt. De afgelopen vier jaar zaten er helemaal geen zwarte mensen in de Tweede Kamer. Er treden er nu vijf toe: Sylvana Simons (BIJ1), Jorien Wuite (D66), Raoul Boucke (D66), Don Ceder (ChristenUnie) en Habtamu de Hoop (PvdA).

De stichting noemt de entree van Lisa van Ginneken (D66) ‘historisch’. Zij komt als eerste transvrouw en eerste transpersoon in de Tweede Kamer. Tot slot wordt Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) de eerste vrouw in de Kamer die een hoofddoek draagt.

De stichting is trots op het resultaat. Voorzitter Devika Partiman: ‘Al jaren zien we dat meer en meer kiezers met hun stem zeggen: wij willen nu meer vrouwen in de politiek. Stemden vroeger nog veel mensen automatisch op de eerste vrouw op de lijst, nu zie je dat het een nieuwe traditie aan het worden is om op een lager geplaatste vrouw te stemmen. Dat heeft steeds grotere impact op de verkiezingsuitslagen.’

Aanvulling: In een eerdere versie van dit artikel ontbrak de naam van Habtamu de Hoop (PvdA) onder de zwarte Nederlanders die toetreden tot de Kamer.

Meer over