Aandeel KPN levert 7 procent in na drastische verlaging dividend

De omzet en winst van KPN waren in het tweede kwartaal iets beter dan analisten hadden verwacht. Dankzij een scherpe verlaging van het dividend verloor het aandeel dinsdag echter ruim 7 procent op de beurs.

AMSTERDAM - Uit de kwartaalcijfers die KPN dinsdag publiceerde, bleek dat de omzet van het bedrijf met 3,15 miljard euro 3,7 procent lager was dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst daalde sterk met 24 procent tot 315 miljoen euro.

De winst en omzet blijven teruglopen doordat klanten van KPN nog steeds minder sms'en en bellen en meer en meer gebruik maken van gratis berichtendiensten als Whatsapp en de mogelijkheid elkaar te 'spreken' via sociale media zoals Twitter en Facebook. KPN heeft de meeste van zijn abonnementen al aangepast aan dat veranderde gedrag, maar plukte daar de vruchten nog niet van in het tweede kwartaal.

Tegelijkertijd met de kwartaalcijfers liet topman Eelco Blok weten dat het dividend per aandeel wordt verlaagd van 90 eurocent naar 35 cent. Sommige analisten zagen in die beslissing de hand van de nieuwe Mexicaanse grootaandeelhouder América Movil. Blok liet eerder echter zelf al weten minder nadrukkelijk de belangen van de aandeelhouders te gaan behartigen dan zijn voorganger Ad Scheepbouwer dat deed. De verlaging was dus voor weinigen een verrassing, wel de omvang daarvan.

Het telecomconcern maakte verder bekend dat het zijn nieuwe 4G-netwerk versneld gaat uitrollen. Dat is veel sneller dan het huidige 3G-netwerk en moet de immer groeiende honger naar mobiel breedbandinternet helpen stillen. KPN wordt daarmee de eerste 4G-aanbieder in Nederland.

undefined

Meer over