'Aanblijven Assad geen principekwestie voor Rusland'

Het in het zadel houden van Assad als leider van Syrië is voor Rusland geen voorwaarde. Dat laat een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan het Russische persbureau RIA. De uitspraak is opvallend, omdat de Russen als een van de belangrijkste bondgenoten van het regime worden beschouwd.

Syrische mannen proberen de lichamen van slachtoffers van een bombardement in Douma te identificeren. Het bombardement zou dit weekend zijn uitgevoerd door overheidstroepen. Beeld afp
Syrische mannen proberen de lichamen van slachtoffers van een bombardement in Douma te identificeren. Het bombardement zou dit weekend zijn uitgevoerd door overheidstroepen.Beeld afp

Toen aan woordvoerder Maria Zakharova werd gevraagd of het aanblijven van Assad een principekwestie was, reageerde ze ontkennend. 'Absoluut niet. Dat hebben we nooit gezegd. We spreken ons niet uit over de vraag of hij moet blijven of gaan.'

Eerder vandaag bracht het Russische persbureau TASS op basis van verklaringen van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken naar buiten dat vertegenwoordigers van het Syrische regime en verschillende oppositiegroepen in het land elkaar volgende week in Moskou zullen ontmoeten. Zakharova gaf aan dat de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Rusland het op bepaalde punten eens zijn als het gaat om welke oppositiegroepen onderdeel mogen zijn van deze gesprekken.

Het nieuws komt op de dag dat de Russische en Amerikaanse luchtmacht een gezamenlijke oefening uitvoerden in Syrië. Dat meldden Russische media op basis van uitspraken van een Russische generaal. Het persbureau Interfax meldde daarbij ook dat Rusland Israël doorlopend op de hoogte houdt over de situatie in het Syrische luchtruim. Het bureau citeerde generaal Andrei Kartapolov.

Gezamenlijke oefening

Volgens Russische media hebben de Russische en Amerikaanse luchtmacht dinsdag een gezamenlijke oefening uitgevoerd boven Syrië. Ze baseren zich op uitspraken van een Russische generaal. Een Russisch en Amerikaans toestel naderden elkaar volgens het Amerikaanse leger tot op een kleine 8 kilometer, om zo 'drie minuten lang' te testen of nieuwe afspraken die zijn gemaakt tussen de twee landen in de praktijk ook echt werken. Volgens het Pentagon ging het dus niet om een gezamenlijke militaire oefening, maar om een test.

Krijgen deze experts gelijk?

De Russische interventie in Syrië wordt in het Westen over het algemeen negatief beoordeeld. In de VS is een tegengeluid hoorbaar dat maar mondjesmaat Europa bereikt. Vier gerenomeerde Amerikaanse politicologen over de zonnige kant van Ruslands interventie in Syrië. 'Ik zeg: neem Poetin serieus, geef hem een kans.'

Dialoog

Woensdag overlegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov met Staffan de Mistura, speciaal gezant van de VN voor Syrië. De twee zullen praten over het opstarten van een dialoog tussen oppositie en de regering van president Assad.

Vorige week praatten Lavrov, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en de Iraanse regering over de situatie in Syrië met nog veertien andere partijen die zijn betrokken bij het conflict. In een gezamenlijke verklaring stelden de partijen dat er een wapenstilstand moet komen in Syrië. Daarnaast willen ze de gesprekken tussen de Syrische regering en oppositiepartijen hervatten en nieuwe verkiezingen houden.

Lees ook: Hoe Poetin de oorlog in tien dagen op zijn kop zette

In tien dagen tijd is de vier jaar durende oorlog in Syrië volledig veranderd. De tacticus Poetin koos New York uit om zijn masterplan te onthullen.

Voedselhulp

Rusland verleent de Syrische regering militaire steun sinds begin oktober. Ook steunt het land Syrië met voedselhulp, zo werd vandaag bekend. Rusland heeft ook een grote hoeveelheid tarwe afgeleverd: zo'n 100 duizend ton. De voedselhulp is inmiddels aangekomen in het land waar al ruim vier jaar een bloedige burgeroorlog woedt, liet het Russische ministerie van Landbouw dinsdag weten.

Het kost de Syrische regering moeite om genoeg graan te kopen op de wereldmarkt. Westerse sancties tegen het regime zijn niet van toepassing op voedsel. Het financieren van graanimport is echter een knelpunt, omdat Syrische banken wel onder de strafmaatregelen vallen.

Meer over