Aan geld geen gebrek in Parijs

Sinds Qatar Sports Investments eigenaar is van voetbalclub Paris Saint-Germain komt de ene na de andere vedette naar Parijs. Nu is het slechts wachten op de eerste successen.

DOOR ARIEJAN KORTEWEG

De boutique van Paris Saint-Germain (PSG) aan de Champs -Élysées heeft nog geen last van de teleurstellende resultaten van de club. De shirts met Zlatan Ibrahimovic zijn uitverkocht, ook die van Thiago Silva en Ezequiel Lavezzi worden goed verkocht. 'We zien tegenwoordig opmerkelijk veel Italiaanse klanten', zegt Jonathan Cessac (19), die op de eerste verdieping achter de toonbank staat.

Dat PSG na drie wedstrijden in de Ligue 1 - de Franse eredivisie - nog steeds op de eerste winst wacht, vindt hij niet zo vreemd. 'Ze hebben een elftal bij elkaar gekocht. De spelers moeten wennen. En elke club speelt nu tegen PSG alsof het een finale is.'

Voordat hij verder gaat, wil Cessac weten wanneer het artikel wordt gepubliceerd. 'Dit is een studentenbaan; ik heb een contract tot vrijdag en mag eigenlijk niet met de pers praten.' Dan, als de kust veilig blijkt: 'Voor mij is dit niet meer het echte PSG. De Qatarezen vinden Parijs een mooie stad, daarom investeren ze zoveel. Maar de competitie wordt er door scheefgetrokken.'

Het echte PSG, dat is voor hem de club van Mamadou Sakho, een speler uit eigen kweek. De club ook van Nenê, de Braziliaan die al voor PSG koos toen niemand aan Qatarezen dacht. Van Adrien Rabiot, 17, die soms mee mag doen met het eerste. 'Ik heb nog tegen hem gevoetbald', vertelt Cessac. 'Hij speelde met jongens van twee jaar ouder.'

'Het echte PSG, dat zijn toch de supporters', vindt Patrick Rousseau (21) die net met lege handen ('Het is crisis hè') de fanshop verlaat, geflankeerd door zijn vriendin en haar zus. Jongens zoals hij, fan vanaf de geboorte. 'Altijd had ik er verdriet van. Maar PSG is nu de club van de toekomst, zoals Barcelona of Manchester City.' De hele Ligue 1 zal ervan profiteren, denkt hij. 'Kijk naar Ajaccio, toch een kleine club. Ze hebben wel Adrian Mutu als spits kunnen aantrekken. Door PSG wordt het interessant om in de Ligue 1 te voetballen.'

Leonardo koopt een elftal

De revolutie van PSG begon in mei 2011, toen Qatar Sports Investments 70 procent van de aandelen van de club kocht en de Braziliaan Leonardo, oud-speler van PSG maar vooral bekend van zijn tijd bij AC Milan, aanstelde als technisch directeur. Hij kocht in recordtijd zowat een compleet elftal: doelman Salvatore Sirigu, verdedigers Alex, Maxwell en Diego Lugano, middenvelders Thiago Motta, Blaise Matuidi en Mohamed Sissoko en aanvallers Kévin Gameiro en Jérémy Ménez. De grootste vangst was Javier Pastore, een Argentijn die voor 43 miljoen euro van Palermo kwam en als de nieuwe Messi werd gepresenteerd.

Bij zo'n elftal hoort een coach met internationale uitstraling. Halverwege het seizoen werd de Franse trainer Antoine Kombouaré ingeruild voor wereldburger Carlo Ancelotti, die zijn sporen had verdiend bij Chelsea, Juventus en AC Milan. Van de resultaten zullen de Qatarezen niet onder de indruk zijn geweest. Kombouaré had PSG naar de eerste plaats geloodst, maar uiteindelijk won het bescheiden Montpellier de landstitel. Het PSG van Ancelotti werd tweede, net goed genoeg voor directe plaatsing voor de Champions League.

Dus tastten de Qatarezen opnieuw diep in de buidel. Deze zomer werd voor meer dan 150 miljoen euro aan spelers uitgegeven. Dat is inclusief de Braziliaan Lucas Moura, die in de winterstop voor 43 miljoen euro overkomt van São Paulo. En inclusief Zlatan Ibrahimovic, waarmee PSG de vedette in huis heeft die andere topspelers kan overtuigen voor PSG te kiezen. Hij werd gepaaid met een bruto jaarsalaris van 23 miljoen euro.

Het budget van PSG is nu net zo groot als dat van Montpellier, Lille en Olympique Marseille - de drie laatste Franse kampioenen - bij elkaar. De duurste aankoop van kampioen Montpellier kostte 3,5 miljoen euro. Marseille zag het budget met 30 miljoen euro afnemen en hield zich muisstil op de transfermarkt. Lyon heeft noodgedwongen zijn beste spelers in de etalage gezet; zo vertrok Hugo Lloris, doelman van het Franse elftal, naar Tottenham Hotspur.

Ruim baan dus voor PSG, dat als een Ferrari tussen de Twingo's op de titel kan afstevenen. Het zou de eerste zijn sinds 1994. Waarna de club zich in de Champions League kan meten met zijn rivalen: Real Madrid, Barcelona, de twee Manchesters. Verdediger Alex zei het deze week nog: 'Waarom zouden we niet al dit jaar de Champions League winnen?'

Het pakt voorlopig anders uit. PSG speelde tot dusver drie keer gelijk, tegen Ajaccio, Lorient en Bordeaux, waarvan alleen de laatste vorig jaar in de subtop meedeed. In de kranten verschijnen de eerste dreigende verhalen. 'Ancelotti, een schaduw van twijfel', kopte sportkrant l'Équipe. 'Dokter is het erg?'vroeg Le Parisien zich dinsdag af. 'Ik ben teleurgesteld, maar weet zeker dat we ons zullen verbeteren', reageerde Ancelotti.

Leonardo en voorzitter Nasser al-Khelaifi kwamen woensdag hoogstpersoonlijk naar de training om de spelers op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Daar konden ze meteen zien hoe Ibrahimovic op de vuist ging met de Braziliaan Nenê, die naar zijn zin te wild het duel aanging.

'Parijs is geen voetbalstad'

Bernard Tapie, de zakenman die Olympique Marseille de middelen verschafte om kampioen van Europa te worden, ontvouwde in Le Parisien een interessante visie op de oorzaken van de matige prestaties. 'In Barcelona, Milaan of Marseille kunnen de spelers geen honderd meter lopen zonder dat mensen tegen hen over voetbal beginnen. Dat geeft positieve druk', zei hij. 'Thiago Silva kan rustig de Champs-Élysées op en neer wandelen zonder dat iemand hem zal aanschieten. Parijs is geen voetbalstad, maar een stad van verwende mensen.'

Het komt allemaal goed met PSG, denkt hij, en met hem alle Franse voetbaldeskundigen. Blijft de vraag waarom de Qatarezen hun oog uitgerekend op Paris Saint-Germain lieten vallen, een wisselvallige ploeg in een doorgaans wat bleke competitie. Ze hebben het nooit hardop willen uitleggen, maar waarschijnlijk zien ze de Ligue 1 als een assepoester die wakker gekust moet worden.

En PSG als de prins die de klus kan klaren. Alle grote omringende landen - Duitsland, Italië, Spanje, Engeland - hebben aansprekende competities. Waarom zou dan van de Ligue 1 geen miljardenbedrijf kunnen worden gemaakt, met de club uit de hoofdstad in een natuurlijke hoofdrol? Dat de Qatarezen erin geloven, mag blijken uit het feit dat ze ook de uitzendrechten van de Ligue 1 kochten. De wedstrijden zijn te zien via hun eigen tv-zender - beIN Sport, 11 euro per maand.

De Franse clubs waren tot dusver het speeltuig van zakenlui. Een leuke hobby. De resultaten zijn ernaar. Franse clubs doen zelden mee om Europese hoofdprijzen. Een relatief schone competitie, zonder excessieve salarissen, schulden of schandalen - dat was de Ligue 1. Met de komst van de Qatarezen heeft Frankrijk die onschuld verloren.

Van fusieclub naar miljoenenclub

1970

Paris Saint-Germain ontstaat uit een fusie van Stade Saint-Germain en Paris FC.

1986 en 1994

Frans kampioen.

1996

Europa Cup voor bekerwinnaars.

Mei 2011

Qatar Sports Investments koopt een meerderheidsbelang van 70 procent.

Juni 2011

Leonardo, voormalig speler van AC Milan en PSG, wordt aangesteld als technisch directeur.

Juli 2011

Transfers met een totale waarde van 100 miljoen euro brengen Javier Pastore (43 miljoen ), Salvatore Sirigu, Mohamed Sissoko, Kévin Gameiro en Jérémy Ménez naar Parijs.

November 2011

PSG wordt uitgeschakeld in groepsfase van de Europa League.

December 2011

Onder trainer Antoine Kombouaré wordt PSG herfstkampioen. Hij wordt opgevolgd door de Italiaan Carlo Ancelotti. Meer transfers volgen: Alex, Maxwell, Thiago Motta. Kosten: ruim 20 miljoen euro.

3 januari 2012

Na maandenlange avances besluit David Beckham niet naar PSG te komen. Hij blijft bij Los Angeles Galaxy, 'om familieredenen'.

Maart 2012

Qatar Sports Investments koopt de resterende 30 procent van de aandelen.

Juni 2012

PSG eindigt als tweede in de Ligue 1, op drie punten achter Montpellier.

Zomer 2012

Nieuwe transfers: Ezequiel Lavezzi (30 miljoen), Thiago Silva (49 miljoen), Marco Verratti (11 miljoen), Zlatan Ibrahimovic (20 miljoen) en Lucas Moura (43 miljoen).

Augustus 2012

PSG haalt drie punten uit de eerste drie duels in de Ligue 1, goed voor de elfde plek.

31 augustus 2012

Gregory van der Wiel staat op het punt naar PSG te verkassen.

undefined

Meer over