Volkskrant Avond17 juni 2018

Aan de IJssel heeft Erdogan volop vrienden | Hoe Beyoncé en Jay-Z de geschiedenis opeisen met kunst

Goedenavond. Mexico heeft voor een stunt gezorgd op het WK door Duitsland te verslaan. Het werd 1-0 dankzij een doelpunt van PSV’er Hirving Lozano. Verder in uw avondnieuwsbrief: onze kunstredacteur analyseert de nieuwe video van Beyoncé en Jay-Z en Turkse Nederlanders mogen deze dagen stemmen, en veel van hen doen dat op Erdogan.

Beyoncé en Jay-z voor de Mona Lisa in het Louvre, Parijs. Beeld The Carters
Beyoncé en Jay-z voor de Mona Lisa in het Louvre, Parijs.Beeld The Carters

Vandaag belangrijk

Wetenschapper Jeroen Meijerink: ‘Geef Deliveroo meer ruimte in de wet’
Zelfstandig platformwerk, zoals de fietsbezorgers van Deliveroo doen, moet meer ruimte krijgen in de wet. Tot die conclusie komt wetenschapper Jeroen Meijerink, verbonden aan de Universiteit Twente en gespecialiseerd in Human Resource Management. Meijerink doet momenteel onderzoek naar de maaltijdbezorgdienst en andere platformen zoals Uber, Foodora en Clickworker.

Een bezorger van Deliveroo. Beeld Getty Images
Een bezorger van Deliveroo.Beeld Getty Images

CPNB begrijpt niets van commotie rond Boekenweekthema ‘De moeder de vrouw'
De CPNB is verbijsterd over de opwinding die afgelopen weekend is ontstaan nadat donderdag het thema van de Boekenweek 2019 bekend was geworden: ‘De moeder de vrouw’, naar het gelijknamige gedicht uit 1934 van Martinus Nijhoff.

Italië wil niet langer ‘het vluchtelingenkamp’ van Europa zijn en vraagt Nederland migrantenboten terug te halen
Terwijl in Spanje zondagmorgen de migranten van boord zijn gegaan van het reddingsschip dat afgelopen week werd geweigerd in Italië, dreigt een nieuwe rel uit te breken over twee reddingsschepen voor de Libische kust die onder Nederlandse vlag varen.

Mexico klopt regerend wereldkampioen Duitsland
Mexico heeft op het WK voor een stunt gezorgd door regerend wereldkampioen Duitsland met 1-0 te verslaan. In de openingswedstrijd van groep F werd PSV-aanvaller Hirving Lozano de Mexicaanse held door de enige treffer te maken.

Hirving Lozano (L) viert de 1-0. Beeld REUTERS
Hirving Lozano (L) viert de 1-0.Beeld REUTERS

Video van de dag

Vaders kunnen ook alleenstaand zijn
Ivo Maaskant laat zien hoe hij er als alleenstaande vader het beste van maakt, nadat zijn vrouw overleed.

Vanavond op tv

Kunt u - ondanks alle WK-wedstrijden - geen genoeg krijgen van voetbal? Zap dan om 22.00 uur naar BBC 2, voor een documentaire over een van de zwaarste functie uit de voetbalwereld: die van de bondscoach. Of kijk naar het optreden van Bruno Mars op Pinkpop (22.00 uur, NPO 3). Kan hij het festival redden na het matte optreden van de Foo Fighters op zaterdag? Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Morgen in de krant

Hoe Beyoncé en Jay-Z de geschiedenis opeisen met kunst in het Louvre
Ze mag de Mona Lisa zijn van deze tijd, inclusief mystiek rond haar persoonlijk leven. Haar man is een van de machtigste in de Amerikaanse entertainmentindustrie. In een nieuwe video van hun gezamenlijke nummer Apeshit richten Beyoncé en Jay Z hun blik, en dus de onze, op machtsverhoudingen van het verleden.

Teun van de Keuken: Lidl wordt langzaamaan een van de meest vooruitstrevende supermarkten van Nederland
Voor de beleving hoef je niet naar Lidl, vindt Teun van de Keuken. 'Het licht is er kil en niemand heeft er de moeite genomen de koopwaar uit dozen te halen.' Maar voor een betere wereld moet je wél naar Lidl. 'Stiekem is dit bedrijf bezig de meest vooruitstrevende supermarktketen van Nederland te worden.'

Aan de IJssel heeft Erdogan volop vrienden
Al vele kilometers vóór Deventer staat het met speciale gele borden aangegeven langs de E30: ‘Turkse verkiezingen’. Stel dat er langs de E30 gele aanwijzingen hadden gestaan met de tekst: ‘Volg deze borden om de heerschappij van Recep Tayyip Erdogan nóg robuuster te maken’, dan had menig automobilist die de afslag neemt naar Sportcentrum De Scheg in Deventer-Oost daar prima mee kunnen leven.

Turkse Nederlanders brengen hun stem uit voor de president en het parlement van Turkije. Beeld Freek van den Bergh
Turkse Nederlanders brengen hun stem uit voor de president en het parlement van Turkije.Beeld Freek van den Bergh

Opinie op Zondag: Trump is het orkest, niet de Titanic zelf
Waarschijnlijk komen de talloze analyses in de media die Trump afschilderen als bron van alle kwaad Trump zelf wel goed uit. Hij wil immers invloedrijk zijn en in het centrum van de aandacht staan. Maar de wereldorde zou óók in beweging zijn zonder Trump.

Eerste flessen nonnenwijn uit Brabant ontkurkt: ‘Ik proef groene appel en mineralen’
Voor het eerst stapt een Nederlands nonnenklooster in de wijn als nieuwe bron van inkomsten. Onlangs ontkurkten de zusters van het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout de eerste flessen. ‘Wijn past wel bij ons. Zoals in het evangelie staat: Christus is de wijnstok en wij, de mensen zijn de ranken.’

De zusters Norbertinessen proeven uit hun eerste fles wijn. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De zusters Norbertinessen proeven uit hun eerste fles wijn.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Aaf las iets gevaarlijks: het dagboek van een arts in opleiding
Halverwege het boek Dit doet even pijn van Adam Kay dacht Aaf ineens: o nee, dit is hetzelfde als medisch googelen. 'Maar ja, toen was ik al halverwege, en had ik al te veel gelezen over groeisels op je lichaam die op broccoli lijken en dingen die kunnen misgaan bij een narcose.'

Meer over