Aan de achterkant van een Portugese is zien hoeveel tanden zij mist

Nee, in de Algarve hebben ze niet de seks uitgevonden, noch verbeterd. Men danst er volk.

Het aarsgewei is in zwang, die enorme inktvlek die in de bilspleet begint en zich over de rug uitzaait. Beeld Gabriel Kousbroek
Het aarsgewei is in zwang, die enorme inktvlek die in de bilspleet begint en zich over de rug uitzaait.Beeld Gabriel Kousbroek

Ik woon nu bijna zes jaar in de Algarve en verwonder mij nog dagelijks over de vrouwen hier. Lelijkheid kent geen tijd. Het is echter niet om die reden dat ik nog nooit een Portugese vriendin had. Ik ging etnisch in Libanon, Israël en Zuid-Amerika, maar helaas dus niet in mijn nieuwe moederland. Dat steekt want je leert er zo goed de taal door.

Heel voorzichtig durf ik ik te stellen dat ze in de Algarve de seks hebben uitgevonden noch verbeterd. Dat geeft een boel rust want in Brazilië werd een simpel busritje van een half uur een gruwelijke martelgang, veroorzaakt door lillend vlees, lichaamsgeuren en -sappen, geil gegiechel, manisch geflirt en de samba uit de radio van de chauffeur.

In de Algarve danst men volk, het liefst in zoveel mogelijk klederdracht en bij voorkeur op zaaddodende trekzakklanken. Marokko is hier niet ver vandaan, maar een poel van verderf in vergelijking met Zuid-Portugal, al kostten mijn amoureuze escapades in Tanger, Al Houceima en Essaouira altijd een godsvermogen.

Ik vond het zeer aandoenlijk dat mijn Barbarijse vakantieliefdes in de regel een paar tandjes misten. Schele meisjes vind ik ook zo lief en als ze mank lopen, kun je me opvegen.

In de krant las ik dat ruim 70 procent van de Portugezen een of meer tanden kwijt is. 12 procent van de bevolking is meer dan acht tanden kwijt volgens de orale gezondheidsbarometer.

Ik kan vaak al aan de achterkant van een Portugees zien hoeveel tanden hij of zij mist. Net als ik altijd weet te raden wie van de heffe des volks tatoeages heeft. Vooral het aarsgewei is in zwang, die enorme inktvlek die in de bilspleet begint en zich over de rug uitzaait. In Amerika werd deze tramp stamp geassocieerd met crack, meth en het beroven van hoerenlopers, maar kreeg mettertijd meer aanzien omdat veel respectabele pornosterren er eentje boven hun naad lieten zetten.

Ik moest laatst sigaretten scoren en voor mij in de kiosk stonden een moeder en een dochter. Zonder te checken wist ik dat ze beiden een aarsgewei en een fietsenrek hadden. Bingo: de dochter was nog geen 15 en had een gebit nog rotter dan het omgeploegde kerkhof van Guy Verhofstadt. De mama had een Chet Baker-bekkie met nog net genoeg tandjes om op een pastel de nata te kunnen kauwen. Allebei droegen ze een roze minirok, een roze topje en een tramp stamp. Ik moest bijna huilen van zoveel volmaakte imperfectie.

Meer over