Column

Aaf: 'De Obama's laten nu werkelijk alles gaan'

De week van het Grote Obama-missen kan beginnen. Nog nooit is er een Amerikaanse president geweest van wie ik wist dat ik hem actief zou missen. Om wiens aanstaande vertrek ik al een traan gelaten heb en nu eens niet omdat ik hysterisch ben.

Aaf Brandt Corstius
Barack Obama en Michelle Obama tijdens Halloween in het Witte Huis. Beeld afp
Barack Obama en Michelle Obama tijdens Halloween in het Witte Huis.Beeld afp

Obama is de enige president uit mijn leven met een zeer groot gevoel voor humor. De YouTubevideo waarin hij het nieuws slow jamt met Jimmy Fallon en The Roots bekijk ik bij wijze van rouwritueel elke dag.

Het leuke aan de Obama's is dat ze - hoewel ze altijd al redelijk losjes waren - nu werkelijk alles laten gaan. Michelle gaat lekker met een moderne oorbel en een piepklein zijden hemdje voorop de New York Times Style staan, dochter Malia gaat uit haar dak in een disco in Amsterdam en ze hebben aan het eind van hun verblijf in het Witte Huis een interieurblad uitgenodigd om er foto's te maken. Kan het hun schelen. Ze gaan er toch weg.

Ik besloot die interieurreportage zwaar te inhaleren bij wijze van afscheidsproces.

Het lijkt me trouwens een enorme klus in het Witte Huis een persoonlijke touch aan te brengen. Het is toch een bolwerk van gedrapeerde zijden gordijnen, House of Cards-wegzakbanken, kroonluchters en mahoniehouten ameublementen. Maar in de reportage in Architectural Digest, die uitkomt op 8 november maar nu al op internet staat, zie je dat het de Obama's zelfs lukt om van deze truttige slagroomtaart nog iets cools te maken.

Tuurlijk, er staat af en toe een Amerikaanse vlag bij een deur en die wegzakbanken hou je tóch, maar er hangt ineens allerlei heftige moderne kunst en ze hebben een platenspeler.

Wat me raakte, was de opstelling van de boxjes naast de platenspeler. De Obama's hadden toen ze in het Witte Huis trokken, vertelt Achitectural Digest, een beroemde binnenhuisarchitect aangetrokken die bij wijze van voorbereiding alle brieven had gelezen van iedereen die ooit in het Witte Huis was geweest en ik weet zeker dat hij het niet goed had gevonden dat die lelijke zwarte boxjes zo in het zicht stonden naast de platenspeler.

Daaruit concludeerde ik dat Obama ze er zelf had neergezet. Zo van: 'Nee, ik zet die boxjes wel even neer. Dat kan ik heus wel.' Innemend. Maar goed, ik ben verblind door liefde (en tranen).

De fotoreportage laat ook de slaapkamer van de Obama's zien: een enorm hemelbed met aan de ene kant een stapel boeken en aan de andere kant een nachtkastje vol fotolijsten. Over dat nachtkastje zei Obama vorige week in de talkshow van Jimmy Kimmel: 'Ik heb een telefoon naast mijn bed en elke ochtend belt iemand me op en zegt: 'Mr. President, it's your 7 a.m. wake-up call.'

Na acht jaar kan hij daar nog steeds de humor van inzien.

Dat zullen Trump en Clinton nooit kunnen.

De 'Old Family Dining Room' in het Witte Huis. Beeld ap
De 'Old Family Dining Room' in het Witte Huis.Beeld ap
Meer over