A4 Delft-Schiedam kan open: waterproblemen opgelost

Het nieuwe stukje A4 tussen Delft en Schiedam kan open. Het Hoogheemraadschap van Delfland ging dinsdag akkoord met de gewijzigde vergunning voor Rijkswaterstaat. Daardoor mag dagelijks anderhalf miljoen liter water onder de snelweg weggepompt worden, drie keer meer dan gepland. Gebeurt dat niet, dan zou de snelweg onder water komen te staan.

Belangstellenden op het nieuwe stukje A4 tussen Delft en Schiedam. Rijkswaterstaat hield vorige week een open dag voor iedereen die wil weten hoe het de weg erbij ligt. Beeld anp
Belangstellenden op het nieuwe stukje A4 tussen Delft en Schiedam. Rijkswaterstaat hield vorige week een open dag voor iedereen die wil weten hoe het de weg erbij ligt.Beeld anp

Het Hoogheemraadschap was bang dat de grondwaterstand bij het verdiept aangelegde gedeelte bij Schipluiden te ver zou dalen waardoor huizen zouden verzakken. Door op een speciale manier te bemalen (retourbemaling) wordt het water terug de grond in gepompt. Hierdoor verdroogt de grond niet en klinkt het ook niet in.

Over de aanleg van het stuk snelweg is tientallen jaren gediscussieerd. Sinds de jaren vijftig al is dit ontbrekende stukje A4 een hoofdpijndossier geweest voor zeventien ministers van Verkeer - te beginnen bij Jan van Aartsen, de vader van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Minister Camiel Eurlings noemde het project 'een icoon van vertraging en bestuurlijke ellende'.

Dwars door de natuur

De A4 snijdt dwars door het natuur- en poldergebied van Midden-Delfland met knotwilgen, grutto's, schapen en slootjes op een steenworp van Den Haag, Delft en Rotterdam. Tegenstanders hebben verbeten actie gevoerd voor behoud van het 'laatste stukje groen'. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde Midden-Delfland eerder dit jaar 'het Central Park van de Randstad', maar acht de weg wel noodzakelijk, schreef onze correspondent Zuid-Holland maandag.

De weg is zeven kilometer lang en deels verdiept aangelegd. Op een gemiddelde werkdag zullen 128 duizend motorvoertuigen gebruikmaken van het nieuwe traject, zo is de prognose. Dat moet verlichting geven voor de files op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag.

Reactie minister

Verantwoordelijk minister van Infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen, laat weten het 'een mooi bericht' te vinden dat de A4 nu open kan. 'We kunnen nu door en zitten in de afrondende fase. Ik weet dat veel weggebruikers die nu op de A4 rijden reikhalzend uitkijken naar het moment dat de weg die ze nu al zien liggen wordt opengesteld. Wat mij betreft gaat dat nu zo snel mogelijk gebeuren. U hoort het als het moment daar is.'

Meer over