A Young Doctor's Notebook

Komisch geklungel in A Young Doctor's Notebook helpt Mad Men Jon Hamm en Harry Potter van typecasting af.

KEVIN TOMA

Best wel een vreemd tafereel: Mad Men's Don Draper en Harry Potter, samen in bad. Maar geef vertolkers Jon Hamm en Daniel Radcliffe eens ongelijk. De film- en televisiegeschiedenis kent genoeg acteurs die alsmaar gevraagd werden om hetzelfde kunstje te doen, en zulke slachtoffers van typecasting willen deze heren duidelijk niet worden. Om ook eens iets anders om handen te hebben dan de dodelijk charmante, kettingrokende reclame-man uit Mad Men, trad Hamm op als een van de producers van de Britse mini-miniserie A Young Doctor's Notebook, en gaf zichzelf en ex-Potter Radcliffe de hoofdrollen.

Of eigenlijk spelen ze in deze vrije bewerking van de autobiografische korte verhalen van Michail Boelgakov samen één rol, namelijk die van een naamloze arts, die er op het Russische platteland een armzalige praktijk op nahoudt en al ploeterend verslaafd raakt aan morfine. Radcliffe is de onervaren, jonge versie van de dokter, Draper zijn cynische, doorgewinterde alter ego dat kritisch over zijn schouders meekijkt en bij de zwaarste operaties soms net op tijd het juiste advies geeft. En dus ook wel eens samen met hem in bad zit.

Bij de in 1934 spelende openingsscène, waarin de 'oude' arts aan zijn bureau zit te paffen terwijl Stalins geheime dienst zijn kantoor onderzoekt op sporen van illegaal morfinegebruik, is het door die walmende sigarettenrook nog tamelijk lastig om níet aan Mad Men te denken. Het is net alsof Hamm en regisseur Alex Hardcastle één keer doelbewust die associatie willen oproepen, voor ze het publiek met de 'jonge' dokter een heel andere wereld insturen.

In vier afleveringen van elk 22 minuten wordt een triest, morsig niemandsland opgeroepen, waarin van de aanzwellende Russische Revolutie weinig te merken valt en beschaving vaak ook ver te zoeken is. Eigenlijk telt überhaupt niet mee wat zich buiten de directe omgeving van het hospitaal afspeelt, en onze arts heeft ook zonder politieke beslommeringen zijn handen vol: hij gaat evenzeer gebukt onder zijn eigen gebrek aan ervaring, als onder de nog altijd voelbare invloed van zijn overleden voorganger Leopold Leopoldowitsj, wiens grijs bebaarde portret in zo ongeveer elk vertrek van het ziekenhuis hangt.

Door Radcliffes geagiteerde piepstemmetje, de olijke accordeonmuziek en het cartooneske personeel dat de nieuwe dokter in het ziekenhuis aantreft, is meteen duidelijk dat A Young Doctor's Notebook vooral een absurd kluchtige, om niet te zeggen typisch Britse blik op Boelgakovs verhalen wil werpen. Dat zal de ene Boelgakov-adept méér bevallen dan de andere, en wie een serieuzere, Russische bewerking van de verhalen verlangt, zij verwezen naar Morphia (2008) van de dit jaar overleden meester-regisseur Aleksej Balabanov. Hoe dan ook is het zwartkomische geklungel van Radcliffe/Hamm lang niet altijd even grappig, en het duurt een tijd eer de makers en spelers de juiste toon vinden.

Die wisselvallige toon geeft de (overigens prima verzorgde) serie wel een aangenaam ongepolijst karakter, waardoor bijvoorbeeld de bloederige, expliciet in beeld gebrachte amputatie van een rottend been extra rauw op je dak valt. Hoe meer de ontreddering en het morfine-delirium van de dokter terrein winnen op de humor, hoe beter, surrealistischer en recalcitranter A Young Doctor's Notebook wordt. Dat de op dvd en Blu-ray uitgebrachte serie afloopt wanneer hij net op stoom begint te komen, is niet zo erg; het maakt nieuwsgierig naar het ook al voltooide tweede seizoen.

A Young Doctor's Notebook

Regie: Alex Harcastle.

Distributeur: Splendid Film

undefined

Meer over