A Space Odyssey, The King's Speech, Internal Affairs

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Berend Jan Bockting
2001: A Space Odyssey, van regisseur Stanley Kubrick uit 1968. Beeld -
2001: A Space Odyssey, van regisseur Stanley Kubrick uit 1968.Beeld -

2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)
BBC 2, 00.05-02.20 uur.

De sluis naar een nieuwe dimensie in Stanley Kubricks sciencefictionmeesterwerk 2001: A Space Odyssey gold ook jaren ná de première in 1968 nog als de nieuwe standaard voor special effects. Die zogeheten 'stargate-sequentie' bezorgde de Amerikaanse filmer zijn enige Oscar op persoonlijke titel (voor beste visuele effecten). Jaren nadien zouden special-effectenmaker Douglas Trumbull (tevens de man achter Blade Runner) en Kubrick nog ruziën over de vraag wie zich de geestelijk vader mocht noemen van die baanbrekende verbeelding van wat natuurkundigen wel omschrijven als een wormgat.

Vorig jaar werd Kubricks klassieker geregeld aangehaald om Christopher Nolans space-opera Interstellar te duiden, ook een film waarin een poort naar een andere dimensie een voorname rol speelt. Nolan zag 2001 als kind in de bioscoop met zijn vader, en noemde de film de voornaamste inspiratiebron voor zijn eigen ruimtereisspektakel. De filmmaker behoort tot een van de vele kijkers die de film door de jaren heen voor zich heeft gewonnen. Het begon met hasjrokende hippies, die liggend voor het bioscoopscherm op de muziek van Ligeti en Richard en Johann Strauss de ultieme trip trachtten te beleven. Later vonden vooral spiritueel zoekenden troost in het trage ruimteritme en de indringende levensvragen die het scenario - geschreven door Kubrick en sciencefictionauteur Arthur C. Clarke - opwerpt. En in 1999 werd de film door het Vaticaan goedgekeurd als 'geschikt voor de gelovige'. Wie gevoelig is voor technisch vakmanschap kan er trouwens ook veel plezier aan beleven.

The King's Speech
RTL 8, 20.30-22.50 uur.

(Tom Hooper, 2010) De Britse koning George VI gold als een onwaarschijnlijke troonpretendent. Immers: levend in de schaduw van zijn oudere broer Edward, die ook wat begaafder leek in het sociale verkeer. Het is 1925 aan het begin van The King's Speech. George, dan nog prins Albert, dient een tot de nok toe gevuld Wembley-stadion toe te spreken, maar ziet zijn eerste publieke optreden sterven in gehakkel en pijnlijke stiltes. Regisseur Tom Hooper (Les Misérables) weet de spreekangst al in de eerste minuten meesterlijk in beeld te vatten; de microfoon doemt op als een martelwerktuig. En dan stapt acteur Colin Firth naar voren, die zich in de film lang virtuoos toont in het geloofwaardig stotteren, en gevoelens van pijn, trots en miskenning laat wedijveren in de stramme, gereserveerde Albert. Dat zo'n technische rol bij Firth nooit technisch aanvoelt, tekent zijn talent.

Internal Affairs
Eén, 23.20-01.10 uur.

(Mike Figgis, 1990) Als de stad een jungle is, dan zijn politiemannen in films vaak de roofdieren. Neem Dennis Peck, in Internal Affairs een van de beste agenten van de LAPD, maar ook een van de corruptste en bloeddorstigste. Collega's die drugs wegmoffelen of een ongewapende crimineel doodschieten, houdt hij routineus de hand boven het hoofd. Wanneer Raymond Avilla en Amy Wallace, twee noeste rechercheurs van de afdeling Interne Zaken, zich met Peck gaan bemoeien, slaan bij hem de stoppen door. De zo gelauwerde diender blijkt een ware psychopaat, die iedereen die hem hindert maar al te graag uit de weg ruimt. Richard Gere is perfect als Peck: ijzig en agressief, maar ook onpeilbaar en zo koelbloedig dat het vanzelf griezelig wordt. Daar steekt de vertolking van Andy Garcia als Avilla wat vaal tegen af. Maar het gelikte camerawerk en de morbide sfeer maken van Internal Affairs niettemin een hoogtepunt uit het oeuvre van filmauteur Figgis.

Meer over