PROFIEL

A$AP Rocky is nog lang niet uitontwikkeld

A$AP Rocky is nog lang niet uitontwikkeld. Na twee bejubelde albums waarin hij het hele hiphop-stijlspectrum afgraasde, heeft hij nu een radiovriendelijk geheim wapen te pakken.

Gijsbert Kamer
A$AP Rocky bij de BBC-studios in London. Beeld Xposurephotos.com
A$AP Rocky bij de BBC-studios in London.Beeld Xposurephotos.com

Ineens was daar een paar weken terug het nieuwe album van de 26-jarige rapper A$AP Rocky uit Harlem, New York. Lang geleden aangekondigd, vaak uitgesteld en plotseling toch verschenen, dit tweede door een grote platenmaatschappij gedistribueerde album van hem, At.Long.Last.A$AP.

Best Kept Secret-dossier

Lees alles over Best Kept Secret in ons uitgebreide dossier. Zoals onder andere een interview met The Tallest Man on Earth.

En op bezoek bij Marmozets, muziek om een ouderwetse moshpit bij te beginnen.

Geen idee waar te beginnen? Deze 15 acts mag je zeker niet missen op Best Kept Secret.

Geen hiphopster - en dat is A$AP Rocky, die zaterdag 20 juni een van de hoofdattracties op het Best Kept Secret Festival zal zijn - brengt platen uit zonder hulp van beroemde collega-rappers. Dus treffen we op de lijst met gasten de namen aan van Kanye West, M.I.A. en Future. Maar ook die van ene Joe Fox. Die op liefst vijf nummers te horen is.

De tot voor kort volslagen onbekende Fox zingt met een dunne maar mooie soulstem enkele partijen en speelt akoestische gitaar. De hiphoppuristen gruwelen van zijn popgevoel, maar het kan precies het verschil maken voor A$AP Rocky. Want Fox maakt de nummers van Rocky net iets radiovriendelijker.

Muzikale soulmate

Best mogelijk dat Fox de nieuwe soulmate van de rapper gaat worden. Iemand die iets van de leegte kan vullen die zijn onlangs overleden mentor en producer A$AP Yams achterliet.

Zoals veel grote rappers aan het begin van hun loopbaan had ook A$AP Rocky iemand naast zich. Rocky vormde een duo met Yams, maar erg aanwezig is zijn pas gestorven partner niet op het nieuwe album. Los van een bandopname met Yams' stem aan het eind van het album verwijst eigenlijk alleen de hoes van At.Long.Last.A$AP naar de overledene. Er is een gezicht te onderscheiden met tatoeages en een vuurrode wijnvlek onder het rechteroog.

Wie een beetje bekend is met de geschiedenis van de rapper, herkent de vlek. Die behoorde toe aan A$AP Yams, die in januari van dit jaar, 26 jaar oud, het leven liet door een overdosis drugs.

In een van de vroegste clips van Rocky (Peso, 2011) dook het dikkige heerschap met die reusachtige rode vlek in zijn gezicht voor het eerst op. Het was niet zomaar een figurant. Yams was behalve het beste maatje van Rocky ook diens producer, manager en de grote man achter de A$AP Worldwide, een netwerk van producers en MC's.

At.long.last.A$AP

Lees hier de recensie van het meest recente A$AP Rocky album terug.

Opbeurend album

Hoe ver Rocky, zijn belangrijkste protegé, met zijn At.Long.Last.A$AP gevorderd was toen Yams de geest gaf, is niet helemaal duidelijk, maar om nu te zeggen dat het album klinkt als een groots eerbetoon van een man in de rouw aan zijn grote inspirator en mentor, nee.

De nieuwe A$AP Rocky is een rijk, afwisselend, merendeels opbeurend hiphop-album, waarop Rocky net als in eerder werk (een mixtape uit 2011 en het album Long.Live.A$AP uit 2013) vrolijk de geneugten van zijn hedonistische leven bezingt. Mooie, dure kleren van strakke, progressieve designers als Raf Simons en Rick Owens spelen daarin net zo'n voorname rol als zijn promiscue seksleven of zijn verleden als drugsdealer.

Long.Live.A$AP begon destijds met de regel 'I thought I'd probably die in prison, expensive taste in women', en die dure smaak brengt hem ook op de nieuwe plaat in de problemen. Hij smeekt zijn deurwaarder in Excuse Me om begrip en vooral uitstel van betaling: 'I spent twenty thousand dollars with my partners in Bahamas. Another twenty thousand dollars on Rick Owens out in Barneys.' Maar zijn cheque komt er aan.

Niks nieuws - de hiphopwereld is nu eenmaal vergeven van rappers die zwelgen in materialisme. Maar A$AP Rocky doet dat net iets aanstekelijker dan veel van zijn collega's.

Ingewikkelde geschiedenis

Bovendien kan hij ook aardig zingen, wat bijzonder is voor een rapper. Ook heeft hij een goed oor voor pakkende hooks en refreintjes, terwijl de beats onder zijn raps nooit voorspelbaar zijn.

Samen met Yams heeft Rocky zijn sound in een jaar of vijf ontwikkeld. De twee ontmoetten elkaar in 2007 in Harlem. Rocky, geboren als Rakim Mayers en toen 19 jaar oud,wilde een groot MC worden. Zijn ouders hielden al van hiphop. Hij was vernoemd naar een van New Yorks beste rappers, Rakim, die een befaamd duo vormde met Eric B. (na hem zou zijn zus Erika naar Eric B vernoemd worden), en zijn moeder heeft de oude Rakim ooit zelfs zo ver gekregen een handtekening op de luier van haar zoontje te zetten.

Een gelukkige jeugd had de latere rapper Rocky overigens niet. Hij was 12 toen zijn vader wegens drugshandel achter de tralies verdween, en 13 toen zijn oudere broer in Harlem werd doodgeschoten.

Met zijn moeder leidde hij een wat zwervend bestaan, waarin hij vooral als drugsdealer zijn geld verdiende. Wat er met Rocky gebeurd zou zijn als hij Yams niet had ontmoet, laat zich raden.

null Beeld afp
Beeld afp

Always Strive And Prosper

Maar de twee bleken voor elkaar geschapen. Yams, geboren als Steven Rodriguez, was vanaf zijn 11de geobsedeerd door hiphop. Op zijn 17de had hij de letters A.S.A.P. op zijn arm getatoeëerd (wat normaal as soon as possible betekent, maar wat Yams uitlegde als Always Strive And Prosper). Hij kende alle platen, alle producers met hun eigen specialismen in sounds, beats en bleeps en wilde met een eigen groep rappers een groot hiphopmerk opzetten, A$AP Worldwide. De rappers die zich bij hem meldden, kregen allemaal het voorvoegsel A$AP: zo is er naast A$AP Rocky ook een A$AP Twelvyy, een A$AP Ferg en een A$AP Nast.

Dagen en nachten verbleef Rocky bij Yams, luisterend naar hiphop uit New York maar ook die uit Atlanta, Memphis, Miami en Los Angeles. Ondertussen werkte Yams op de sociale media aan naamsbekendheid. Zijn Tumblr-account groeide al snel uit tot een begrip onder hiphopvolgers en A$AP Rocky werd door het posten van filmpjes een naam om rekening mee te houden.

Wat Yams Rocky vooral leerde, was zich niet vast te pinnen op een specifieke stijl. Pik overal wat vandaan en maak er iets eigens van, was het devies. De lome funk van de L.A.-gangsta-rap, de droge beats waarmee New York zich in de jaren tachtig op de kaart zette, of de hysterisch ratelende crunkbeats uit Atlanta: Rocky kon alles aan.

null Beeld epa
Beeld epa

Afgesloten tijdperk

De mixtape Live.Love.A$AP werd begin 2011 zo ongeveer overal bejubeld. Hier was een fris, nieuw geluid van een rapper met een grote muzikaliteit. A$AP Rocky gold als een hiphopbelofte met een sterke uitstraling. Nog voordat in januari 2013 zijn eerste volwaardige album verscheen, wist hij in Nederland Paradiso al uit te verkopen.

Dat album, Long.Live.A$AP, voldeed aan de verwachtingen, maar echt nieuwe sterren leek de A$AP-club verder niet voort te brengen. Geestelijk vader Yams koos voor een bestaan in de luwte.

Rocky zat intussen veel in Londen, waar hij op een keer midden in de nacht Joe Fox ontmoette. Een singer-songwriter die als straatmuzikant zijn geld verdiende. Rocky bespeurde een tot dan toe verborgen gebleven talent bij Fox, dat hij op vijf nummers van zijn nieuwe album benutte. Ook sleept hij zijn nieuwe maatje overal heen, dus wie weet ook wel naar Hilvarenbeek.

Het tijdperk A$AP Yams lijkt definitief afgesloten. Herinneren aan Rocky's mentor doet vooral de hoes nog en de slotwoorden op At.Long.Last.A$AP. Die zijn voor A$AP Yams, die nog even waarschuwt voor alle copycats die op de loer liggen: 'We from Harlem, we gave you all motherfuckers this wave.' Afblijven is de boodschap. Maar A$AP Rocky is inmiddels met Joe Fox aan zijn zijde nieuwe dingen aan het maken.

A$AP Rocky speelt zaterdag 20/6 om 21.45 uur op Best Kept Secret.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over