Cijfers bij het nieuwsCoronavirus

83 procent van ic-patiënten is ongevaccineerd, bescherming door inenting blijft onverminderd hoog

De kans om na volledige vaccinatie opgenomen te worden in het ziekenhuis vanwege covid-19, blijft onveranderd klein. Ongevaccineerden lopen een 33 keer zo hoog risico om op de intensive care terecht te komen, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Volgens de meest recente data beschermt vaccinatie voor 95 procent tegen een ziekenhuisopname en voor 98 procent tegen een opname op de ic.

Een ic-afdeling voor covid-19-patiënten in het LUMC in Leiden, begin dit jaar. Beeld ANP
Een ic-afdeling voor covid-19-patiënten in het LUMC in Leiden, begin dit jaar.Beeld ANP

Het percentage coronapatiënten in het ziekenhuis dat gevaccineerd is, is desondanks wel iets gestegen. In september was 83 procent van de ic-patiënten ongevaccineerd, en van alle coronapatiënten 73 procent. Tussen april en eind augustus was nog 88 procent van de patiënten ongevaccineerd.

Maar deze stijging komt vooral doordat er simpelweg steeds minder ongevaccineerde Nederlanders overblijven en er naar rato iets meer gevaccineerden in het ziekenhuis komen. Inmiddels heeft 80 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder een vaccin gekregen. De kans om als gevaccineerde in het ziekenhuis te komen blijft onverminderd klein. Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC hebben gevaccineerden in het ziekenhuis vaak ook een gebrekkige immuunreactie, waardoor het vaccin minder goed aanslaat.

Het aantal ziekenhuisopnamen en de daaropvolgende bezetting is de afgelopen weken wel met bijna de helft gegroeid. Van 34 dagelijkse opnamen op reguliere verpleegafdelingen en 7 op de ic, naar 51 en 10. Hoewel vaccins dus nog evenveel bescherming bieden als eerder werd verondersteld, heeft het Outbreak Management Team (OMT) de verwachtingen voor de winter deze week bijgesteld. Volgens nieuwe berekeningen zullen nog ongeveer 4.800 coronapatiënten op de intensive care worden opgenomen.

Meer over