NieuwsBloedbad Nigeria

74 doden bij terreuraanslag in noordwesten van Nigeria

Gewapende bandieten op motorfietsen hebben woensdagavond een bloedbad aangericht in het noordwesten van Nigeria. Zeker 74 burgers zijn afgeslacht in vijf dorpen in Sabon Birni, een district aan de grens met Niger.

Beeld van een eerdere gewapende overval in Lagos, Nigeria. Dit is geen beeld van de aanslag in Sabon Birni, afgelopen woensdag.Beeld NurPhoto via Getty Images

Tijdens de aanvallen zouden burgers alle kanten op zijn gevlucht en achtervolgd door hun belagers. ‘De lijken lagen daardoor overal verspreid’, zo zei de lokale leider Lawal Kakale tegen het Franse persbureau AFP. Artsen in een nabijgelegen ziekenhuis hebben bevestigd dat ze zestig doden met schotwonden hebben gezien. De meesten waren in het hoofd geschoten. Donderdag bleek dat het dodental al zeker op 74 ligt.

Het is nog onbekend wie de daders waren, maar de grensregio wordt in toenemende mate meegesleurd in het etnisch en jihadistisch geweld in de buurlanden Burkina Faso, Mali en Niger, dat de laatste jaren tot duizenden doden heeft geleid en bijna een miljoen inwoners heeft ontheemd. Maandag werden in vijf dorpen in hetzelfde district ook al 18 inwoners vermoord.

De International Crisis Group waarschuwde vorige week al dat jihadisten invloed winnen in het noordwesten van Nigeria. Hiermee loopt de regio het ‘risico een landbrug te worden voor islamitische strijders in de Sahel’. De geweldsstrook loopt inmiddels van het meer van Tsjaad in het noordoosten waar terreurorganisatie Boko Haram actief is in alle landen rond het meer – Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen – helemaal langs de grens naar het westen naar Burkina Faso waar terreurgroepen gelieerd aan Islamitische Staat en Al Qaida steeds verder oprukken richting West-Afrika.

De gouverneur van het Nigeriaanse district, Aminu Waziri Tambuwal, noemde de aanval van woensdag een ‘wrede shock’, temeer omdat beveiligingsambtenaren de regio nog onlangs hadden bezocht om de gemoederen tot bedaren te brengen. In de droge grensregio botsen rivaliserende etnische groepen steeds vaker over de toegang tot vruchtbaar land voor landbouw of als graasland. Veeroof en ontvoering zijn aan de orde van de dag. Het geweld neemt de laatste jaren toe omdat criminele groeperingen de etnische conflicten opstoken met als doel chaos te veroorzaken en de gebieden te ontvolken om makkelijker grensoverschrijdende smokkel en andere criminele activiteiten op te zetten.

Het Nigeriaanse leger heeft de afgelopen tijd naar eigen zeggen honderden ‘bandieten’ gedood maar die claim kan niet worden bewezen. Volgens AFP vertrouwen burgers in Sabon Birni meer op soldaten uit buurland Niger, die bovendien door de EU worden getraind, dan op het eigen Nigeriaanse leger. Het Nigeriaanse leger staat al ruim tien jaar vrijwel machteloos tegen het opkomend islamitisch geweld dat in 2009 startte met de opkomst van de terreurbeweging Boko Haram in het noordoosten van Nigeria.

Lees ook

In het noorden van Nigeria zijn minstens dertig burgers op gruwelijke wijze afgeslacht door islamisten. Ook zouden er drie bussen met vrouwen en kinderen zijn meegenomen door de belagers.

Nigerese veiligheidsagenten worden getraind door special forces van de Europese veiligheidseenheid in Niger, Eucap, om de vijand te bestrijden. Maar niemand weet eigenlijk wie dat is?‘

Smokkelaars die zich laten beschermen door jihadisten. Jihadisten die garen spinnen bij etnische conflicten. De Sahel is een nieuwe inkomstenbron voor IS en Al Qaida. Staat hier de wieg van een nieuw jihadistisch machtscentrum?

Meer over