71ste editie van Cannes biedt ruimte aan oud én nieuw

Filmfestival Cannes presenteert zijn line-up: naast bekende namen is er ook vers bloed. Nederlandse titels en Netflix ontbreken.

Parijs - De directeur van Cannes, Thierry Frémaux, tijdens de aankondiging van de officiële selectie voor de 71ste editie van het filmfestival Beeld Reuters
Parijs - De directeur van Cannes, Thierry Frémaux, tijdens de aankondiging van de officiële selectie voor de 71ste editie van het filmfestivalBeeld Reuters

Het filmfestival van Cannes zal tussen 8 en 20 mei weer een aantal kopstukken uit de filmwereld te zien geven. Nouvellevaguevoorman Jean-Luc Godard dingt op zijn 87ste weer mee naar de Palme d’Or. De Amerikaan Spike Lee presenteert Blackkklansman, een waargebeurd misdaaddrama over een Afro-Amerikaanse man, die midden jaren zeventig infiltreerde in de Ku Klux Klan.

Ook de Chinese filmer en eerdere Gouden Leeuw-winnaar Jia Zhang-ke en de Italiaan Matteo Garrone, bekend van maffiameesterstuk Gomorrah, zijn vertrouwde namen in de competitie van ’s werelds grootste filmfestival. En met het Spaanse drama Todos lo saben als openingsfilm van tweevoudig Oscarwinnaar (namens Iran) Asghar Farhadi en met het sterkoppel Javier Bardem en Penélope Cruz, begint het Zuid-Franse festival veelbelovend.

Vers bloed

De 71ste editie biedt ook ruimte aan nieuwe namen, aan vers bloed in de – vooralsnog – achttien films rijke competitie voor voor de Gouden Palm. Zoals de Amerikaan David Robert Mitchell, bekend van horrorhit It Follows, of de Libanese Nadine Labaki (Caramel, Where Do We Go Now?). Van twee regisseurs is het nog de vraag of ze hun wereldpremière van het nieuwe werk mogen bijwonen: zowel de Rus Kirill Serebrennikov als de Iraniër Jafar Panahi, wiens nieuwe film door artistiek directeur Thierry Frémaux werd omschreven als een ‘feelgood roadmovie’, hebben huisarrest en mogen niet vrij reizen.

Hollywoodbombast is er ook, buiten de competitie: Solo: A Star Wars Story van Ron Howard, een nieuwe sciencefictionspin-off met de jonge ruimtevrijbuiter Han Solo, Harrison Fords oude rol.

Netflix buigt niet

Netflix is ‘welkom’ in Cannes, zei directeur Thierry Frémaux donderdag bij de presentatie. Maar níet in de competitie: Cannes gunt het hoogste podium enkel aan films die een leven op bioscoopdoek wordt toegestaan. Netflix wenste niet te buigen en hield meteen álle films weg van het festival.

Naar verwachting zal Cannes de komende weken nog titels toevoegen aan de competitie. Vermoedelijk ook The House that Jack Built, de nieuwe seriemoordenaarshorrorfilm van Lars von Trier. De Deense cineast werd tijdens zijn vorige bezoek aan Cannes in 2011 tot ‘persona non grata’ verklaard vanwege zijn Hitlergrap, maar de Fransen hebben hem inmiddels vergeven.

Het officiële programma, dat nu zo’n 45 speelfilms telt, kent geen titels van Nederlandse regisseurs. Actrice Cate Blanchett is hoofd van de jury.

Meer over