700 vluchten geschrapt op Bali, honderden Nederlanders gestrand

Indonesië heeft de luchthaven van Bali gesloten, een van de drukste internationale vliegvelden in het land. Reden is de vulkaanuitbarsting op het nabijgelegen eiland Lombok. Door de aswolk uit de Mount Rinjani vulkaan is het te gevaarlijk om te vliegen. Er zijn al 700 vluchten geschrapt.

De aswolk uit Mount Rinjani op Lombok. Beeld epa
De aswolk uit Mount Rinjani op Lombok.Beeld epa

De vliegvelden op Bali en in Mataram op het eiland Lombok blijven zeker tot donderdag gesloten. Pas dan wordt de situatie opnieuw geëvalueerd.

Evacuatieplan voor bewoners
'Er wordt nog steeds vulkanische activiteit gemeten, en de kans op een nieuwe uitbarsting is groot', zo verklaarde het meterologisch agentschap woensdag. Mount Rinjani spuwt al sinds het weekeinde as. Voor de bevolking die rondom de uitgebarsten vulkaan woont, ligt een evacuatieplan klaar.

Het is niet voor het eerst dat het luchtverkeer in Indonesië last heeft van een vulkanische uitbarsting. In juli strandden tienduizenden reizigers op Bali toen het vliegveld werd gesloten wegens de uitbarsting van vulkaan Mount Raung op Oost Java.

Zeker vierhonderd passagiers van de KLM zitten vast op Bali en nog eens rond de vierhonderd KLM-reizigers zijn gestrand in Singapore, omdat ze niet naar Bali kunnen doorvliegen. 'Op kosten van de KLM zijn de passagiers ondergebracht in hotels. We hebben doorlopend contact met hen', aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Omdat er ook niet vanuit Schiphol naar Bali wordt gevlogen, kunnen ook hier mensen niet op reis. 'Maar dat is makkelijker omdat het voornamelijk mensen zijn die in Nederland wonen en dus langer thuis kunnen zijn.'

Ook van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia zijn Nederlandse passagiers gestrand op Bali. Een woordvoerder schat dat het er tussen de 150 en tweehonderd zijn. 'Ze kunnen contact opnemen met Garuda en worden omgeboekt naar de eerstvolgende vlucht naar Schiphol.'

De internationale luchthaven Ngurah Rai op Bali. Beeld epa
De internationale luchthaven Ngurah Rai op Bali.Beeld epa
Meer over