Nieuws

700 duizend huizen in dorpen krijgen eerder glasvezel na extra investering KPN en pensioenfonds ABP

Samen met pensioenfonds ABP investeert KPN 1 miljard euro extra in de aanleg van een glasvezelnetwerk voor razendsnel internet. Hiermee krijgen 900 duizend aansluitingen eerder hun glasvezel.

Van de extra investering in de aanleg van glasvezel zullen vooral de landelijke gebieden profiteren. Beeld Marcel van den Bergh
Van de extra investering in de aanleg van glasvezel zullen vooral de landelijke gebieden profiteren.Beeld Marcel van den Bergh

Dorpen moesten nog even geduld hebben bij de inhaalslag die KPN een paar maanden geleden aankondigde, maar daar komt nu verandering in: zij krijgen veel eerder razendsnel internet. ‘We gaan onze versnelling versnellen’, zo duidt KPN-topman Joost Farwerck dinsdag in een toelichting het nieuws dat zijn bedrijf samen met pensioenfonds ABP de schouders onder de aanleg van glasvezel zet. De twee starten samen een joint venture en investeren de komende jaren 1 miljard euro in die aanleg.

Dit komt bovenop de glasvezelplannen die het telecombedrijf in november bekendmaakte: 2,5 miljoen aansluitingen de komende vijf jaar. Samen met ambtenarenpensioenfonds ABP, dat dit als aantrekkelijke investering ziet, komen hier 900 duizend bij: 700 duizend huishoudens en 200 duizend bedrijven. Bij de eerste plannen ging het vooral om stedelijke gebieden die glasvezel moeten krijgen, dit keer gaan duizend dorpen in landelijke gebieden profiteren: ‘Van Vlieland tot aan Middelharnis tot aan Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster.’

Glasvezel is een belangrijke troef van KPN in de strijd met de kabelconcurrentie van Vodafone/Ziggo, maar tot nu toe ging de aanleg ervan veel te traag, mopperde De Autoriteit Consument en Markt al eerder. Met de kabels van Vodafone/Ziggo zijn hogere snelheden mogelijk dan met het oude kopernetwerk van KPN, terwijl glasvezel als de volgende stap geldt. De twee maken de dienst uit in Nederland: KPN en Vodafone/Ziggo hebben samen in een duopolie bijna de gehele infrastructuur in handen.

Altijd verbinding

KPN laat er op zijn site geen misverstand over bestaan: ‘Via glasvezel zijn de hoogste internetsnelheden mogelijk.’ In Nederland worden er abonnementen aangeboden met een snelheid tot 1 Gbit/s, ofwel 125 MB per seconde. ‘Hiermee download je in een paar seconden een volledige film’, zo rekent KPN de hongerige consument voor. Ook benadrukt het telecombedrijf dat de verbinding geen moment wegvalt omdat er – anders dan bij koper of kabel – een constante, hoge snelheid is. Bij koper en kabel gaan de snelheden omlaag op het moment dat er meer mensen in de buurt tegelijk gamen of netflixen. Tot slot zijn bij glasvezel de download- en uploadsnelheden even hoog. Overigens peutert ook Vodafone/Ziggo sinds kort 1 Gbit per seconde uit zijn kabelnetwerk, daarbij gaat het alleen om downloadsnelheid.

Volgens KPN en ABP is razendsnel internet van levensbelang voor Nederland als digitale koploper. Farwerck wijst daarbij op het afgelopen jaar, waarin betrouwbaar internet essentieel is geworden voor het thuiswerk. Een blijvertje, vermoedt de topman. Maar ook voor het bedrijfsleven of voor zorg op afstand zijn snelle verbindingen cruciaal, benadrukken de partijen.

Witte puntjes

Met de nieuwste plannen moet eind 2026 zo’n 80 procent van alle huishoudens in Nederland glasvezel via KPN hebben. Tegen die tijd zal naar schatting nog eens 10 procent van de huishoudens glasvezel van kleinere netwerken zoals Delta hebben. De laatste 10 procent zal ‘op een paar witte puntjes na’ uiteindelijk ook glasvezel krijgen, belooft Farwerck.

KPN was sinds 1997 tot vorig jaar wettelijk verplicht zijn vaste netwerk open te stellen voor concurrenten die daar zelf geen beschikking over hebben. KPN belooft zijn nieuwe glasvezelnetwerk ook weer open te stellen voor providers als T-Mobile.

Meer over