7 redenen om eropuit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals herontdekte fotografie, een interstellaire reis en een voorstelling over de bankensector.

New York, 1953 Beeld Vivian Maier
New York, 1953Beeld Vivian Maier

FotografIe Vivian Maier - Street photographer T/m 28 januari in Foam, Amsterdam

Het klinkt als een sprookje. Man koopt een oude locker vol negatieven op een veiling en ontdekt thuis dat de beelden méér zijn dan zomaar wat vastgelegde straattaferelen. Man koopt meer negatieven en duikt in leven en werk van de maker: ene Vivian Maier (1926-2009), kinderoppas en excentriekeling. Tussen 1950 en 1990 fotografeerde zij fanatiek het straatleven van Chicago. Haar werk, eerst genegeerd door de grote musea, reist nu de wereld over.

Merel Bem

film Aanmodderfakker Regie Michiel ten Horn

De 32-jarige Thijs (Gijs Naber) heeft zich nog altijd niet ontworsteld aan het vrijblijvende studentenleven. Heerlijk, die vrijheid, maar aan zijn ongeregelde, egoïstische bestaan kleeft zo langzamerhand ook iets desperaats.

Regisseur Michiel ten Horn en scenarioschrijfster Anne Barnhoorn, die een paar jaar geleden verrasten met de eigenwijze debuutfilm De ontmaagding van Eva van End, bezien Thijs' lamlendigheid met spot en mededogen. Aanmodderfakker, bekroond met drie Gouden Kalveren, is geestig, scherp en prettig onvoorspelbaar.

Pauline Kleijer

Theater How did I die door Frascati Producties/ Davy Pieters. Frascati t/m 15 november,tournee frascatitheater.nl

Hoe is het gebeurd? Wát is er eigelijk gebeurd? Ís het wel gebeurd? Steeds opnieuw duiken ze op, deze vragen, tijdens de voorstelling How did I die van de jonge talentvolle theatermaakster Davy Pieters. Een eigenwijze whodunnit presenteert ze nu, in de vorm van een performance met veel dans en met een spannend geluidsontwerp van Jimi Zoet. Drie spelers spelen een schitterend spel met verwachtingen, fantasieën en: moord.

Karin Veraart

Fotografie Op het eerste gezicht Teylers Museum, Haarlem. t/m 8/2. teylersmuseum.nl

Het is lange tijd een omstreden 'wetenschappelijk' onderzoek geweest: het opmeten van schedels en lichaamsdelen om kennis op te doen over het karakter van een persoon. Of, nog meer omstreden, mensen in te delen naar afkomst en ras. Toch was het in de 19de en begin 20ste eeuw een geliefde praktijk.

Resultaat: duizenden foto's en omschrijvingen, die het bestaan van de talenknobbel wilden bewijzen of de criminele betekenis van doorgetrokken wenkbrauwen. En die tegelijkertijd een prachtig beeld geven van menselijke trekken en uiterlijkheden, zoals vanaf komend weekeind in het Teylers Museum te zien is.

Rutger Pontzen

Film Interstellar Christopher Nolan

De wereld vergaat en Matthew McConaughey c.s. moet de mensheid redden door een nieuwe leefbare planeet te vinden. Deze ambitieuze nadenk-blockbuster van regisseur Christopher Nolan (Inception) stelt vragen over tijd, liefde, opoffering en overlevingsdrang, klutst daar wat hogere natuurkunde doorheen en is visueel overdonderend - met dank aan de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. Beetje veel misschien, maar werken doet het.

Floortje Smit

Theater De Verleiders III: Door de bank genomen Bos Theaterproducties. Première 9/11 in Het Park Hoorn. Tournee t/m 28/3. de-verleiders.nl

Na de successen De casanova's van de vastgoedfraude en De val van een super-man zijn de Verleiders terug met een voorstelling die de bankensector theatraal fileert in een subtiele samensmelting van fictie en werkelijkheid. Met Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket en in regie van Aat Ceelen.

Hein Janssen

Meer over