NIEUWSOOST-AFRIKA

65 doden door overstromingen in Rwanda

Zeker 65 mensen zijn om het leven gekomen door overstromingen in Rwanda. Huizen, bruggen en wegen zijn weggespoeld na extreme regenval. Minstens 6 van de 30 districten in het Afrikaanse land zijn getroffen.

In buurland Kenia zijn in de voorbije weken bijna 200 mensen overleden door overstromingen.  Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
In buurland Kenia zijn in de voorbije weken bijna 200 mensen overleden door overstromingen.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Volgens de Rwandese autoriteiten viel de zwaarste neerslag in de nacht van woensdag op donderdag. De regens zorgden voor modderlawines in het heuvelachtige land, waar veel boeren leven op steile akkers. Donderdag werd er nog gezocht naar mogelijke overlevenden.

Heel Oost-Afrika kampt met een ongewoon zwaar regenseizoen, dat al meer dan 300 levens heeft geëist. In Kenia zijn volgens de regering in de voorbije weken bijna 200 mensen om het leven gekomen door overstromingen. In het oosten van Congo zijn meer dan 35 doden gevallen. Somalië heeft zeker 16 doden geteld.

Weersdeskundigen voorspellen dat de zware regenval kan aanhouden tot juni. Grote delen van Oost-Afrika zitten in het ‘lange’ regenseizoen, dat duurt van maart tot en met mei. Het ‘korte’ regenseizoen is in november en december.

De regens dragen ook bij aan een extreem hoge waterstand in het Victoriameer, het grootste meer van Afrika. Langs de oevers in Kenia, Tanzania en Oeganda zijn mensen weggevlucht voor het stijgende waterpeil. In Oeganda worden ook de oevers van de Nijl bedreigd door het water. De Nijl wordt gevoed door Victoriameer.

Meer over