62 doden na veerbootramp Griekenland

De kapitein van de dinsdagnacht gezonken Griekse veerboot Samina wordt aangeklaagd wegens moord. Volgens justitie waren de kapitein, Vassilis Yannakis, en vier andere bemanningsleden - allen in arrest - tijdens de ramp niet op hun post....

ReutersAP en AFP

De veerboot met zeker 525 passagiers aan boord zonk dinsdagavond bij het Griekse eiland Paros. Woensdagavond waren 62 doden geborgen en 448 opvarenden gered. Sommige passagiers worden nog vermist. Onder de slachtoffers zouden zich geen Nederlanders bevinden.

De 115 meter lange Samina maakte dinsdag haar dagelijkse reis van de Atheense haven Piraeus naar de Lipsi-eilanden nabij de Turkse kust. Vlak voor een tussenstop op Paros voer de boot met een snelheid van 18 knopen op de rotsformatie Portes.

'Je moet blind zijn om die niet te zien,' aldus het hoofd van de Griekse kustwacht, Andrea Sirigos. 'Het is onbegrijpelijk hoe het schip in botsing kon komen met deze bekende rots, die bovendien wordt gemarkeerd door een navigatielicht dat zichtbaar is vanaf elf kilometer.'

Volgens de Duitse Christa Liczbinski (37), keek iedereen naar het voetbal. 'Ik grapte tegen mijn man: wie vaart nu het schip?' Anderen verklaarden dat de kapitein naar het voetballen keek. Volgens bemanningslid Panayotis Gastaglis stond de eerste stuurman met hem aan het roer vlak voor de aanvaring. 'Er was beperkt zicht en windkracht acht. Opeens zagen we de rots 20 tot 30 meter voor ons. Niets kon toen nog een aanvaring voorkomen.'

Volgens overlevenden brak na de aanvaring grote paniek uit en bleef de bemanning van de veerboot in gebreke. Slechts een deel van de reddingsboten werd te water gelaten. De Samina zonk binnen 30 tot 45 minuten. De Griekse kustwacht werd pas na 20 minuten ingelicht over de ramp.

Opvarenden spraken van 'totale chaos' terwijl passagiers van het zinkende schip sprongen. Vooral ouderen en kinderen waren kwetsbaar. De 26-jarige Heidi Hart uit Seattle: 'Niemand vertelde ons wat te doen. Ze schreeuwden en duwden alleen. Wij deelden reddingsvesten uit. Mensen sprongen zonder vest van de boot. We kwamen op een reddingsboot, maar er zat een gat in.'

De rederij 'Minoan Flying Dolphins', eigenaar van de Samina, ontkende dat de veerboot niet zeewaardig zou zijn, zoals de Griekse vakbond van scheepsmonteurs, woensdag stelde.

De meeste opvarenden werden gered door toegesnelde lokale vissersboten . Ook een Brits fregat dat in de buurt was kon met behulp van een helikopter passagiers redden.

De Griekse premier Simitis sprak gisteren zijn medeleven uit met de families van de slachtoffers en beloofde een 'diepgaand onderzoek' naar de ramp.

Meer over