62,5 miljoen voor cultuur; minder dan vorig jaar

Voor het eerst sinds 2006 daalde de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij aan culturele doelen: van 64,2 naar 62,5 miljoen euro. Singer Laren en NEMO kregen de grootste eenmalige schenkingen.

AMSTERDAM - De BankGiro Loterij keerde dinsdagavond tijdens het Goed Geld Gala 2014 62,5 miljoen euro uit aan cultuur- en monumentenzorgorganisaties. Voor het eerst sinds 2006 is de opbrengst van de loterij, waarvan de helft wordt gedoneerd aan goede doelen, gedaald. Vorig jaar kon er nog 64,2 miljoen worden weggegeven.

'In 2013, net zoals het jaar daarvoor, bleef bij de consument de hand op de knip', zei directievoorzitter Boudewijn Poelmann tijdens zijn toespraak in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Door de lagere opbrengst kregen de goede doelen die een percentage van de opbrengst opstrijken, een iets lagere bijdrage. Daartoe behoren het Prins Bernhard Cultuurfonds (14 miljoen), vFonds voor veteranenzorg (3,4 miljoen) en Stichting DOEN (4,5 miljoen).

Ook het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Mauritshuis en Kröller-Müller Museum dreigden minder geld te krijgen. Vorig jaar incasseerden ze gezamenlijk 7,9 miljoen, nu zou dat bijna 7,7 miljoen worden. Maar de vier musea kregen nog een miljoen extra. Zij profiteerden meer dan andere musea van de optie van lotenhouders om zelf te bepalen voor welk goed doel zij meespelen. Deze mogelijkheid bestaat sinds 2012.

Singer Laren kreeg dinsdagavond een miljoen euro van de BankGiro Loterij, de hoogste eenmalige schenking. Het museum wil haar uit 1955 daterende gebouw aanpassen aan de grotere bezoekersaantallen.

NEMO Science Center in Amsterdam ontving 967.500 euro voor herinrichting van haar voor het publiek toegankelijke dak, onder meer door de plaatsing van een regensimulator, een 'windlicht' en een kunstinstallatie die zingt op de wind.

Het Centraal Museum in Utrecht inde 700.000 euro voor een verbouwing van het Dick Bruna Huis. Nijntje, de wereldberoemde schepping van vormgever, tekenaar en kinderboekenschrijver Bruna, bestaat komende zomer zestig jaar en krijgt een 'interactief doe-museum'.

Verdere giften waren er voor het Mauritshuis (660 duizend euro ten behoeve van de heropening van het museum), EYE (628 duizend om de technologische ontwikkeling van cinema te laten zien), Stichting Akoesticum (600.000 voor de verbouwing van de Prins Friso Kazerne in Ede tot een repetitieruimte voor gezelschappen) en het Van Abbe Museum (597 duizend voor speciale programma's voor doven en blinden).

Ook werden dit jaar weer tal van regionale projecten extra gesteund, zoals Slot Zuylen, Fort Pannerden, Huis Doorn en de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

undefined

Meer over