Weekwijzer

6 Redenen om eropuit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: onder meer een 19de eeuwse musical, een man in een auto, en twee visies op Engelse landschappen.

Kevin Toma Frits Van Der Waa Hein Janssen De Combinatie Van Choreografen Als Hans Van Manen,
Locke. Beeld -
Locke.Beeld -

Film

Locke
Regie: Steven Knight

Het leven van voorman Ivan Locke staat op zijn kop: hij heeft een vrouw bezwangerd. Onderweg naar de bevalling in Londen bekent hij zijn echtgenote alles. Bovendien geeft hij de regie van een prestigieus bouwproject uit handen; een onzekere collega moet de klus nu klaren, varend op Lockes instructies. En dat alles via de handsfree telefoon. Locke bestaat vrijwel volledig uit die ene avondlijke autorit en de telefoongesprekken waarmee Locke de chaos wil beteugelen. Even minimalistische als zinderende roadmovie, met een grandioze solo-rol van Tom Hardy.

Kevin Toma

Muziek

L'Etoile van Chabrier, door de Nationale Opera.
In Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
13, 16, 18, 22, 26 oktober.

Operette was de musical van de negentiende eeuw. Met L'Etoile schreef Emmanuel Chabrier een van de hoogtepunten van het genre. Het absurdistische verhaal over een karikaturale koning, een marskramer en een vermomde prinses is luchtig als een schuimtaart, maar heeft wel een paar vileine accenten. De Nationale Opera zorgt voor de mooist denkbare verpakking, met sublieme zangers, decorstukken op wieltjes, kostelijke orkestklanken en veel perfect getimede muzikale en visuele grappen.

Frits van der Waa

Theater

Een bruid in de morgen.
Door: Toneelgroep Amsterdam en Frascati

De jonge Maren E. Bjørseth regisseerde bij Toneelgroep Amsterdam en Frascati een vroeg werk van Hugo Claus: Een Bruid in de Morgen uit 1953. En Vlaams familiedrama over de te innige liefde tussen een naïeve jongen en zijn vurige zusje. Vader en moeder zijn aan lager wal geraakt en proberen met man en macht dit gezwel te verwijderen. Grotesk theater wordt langzaamaan een intiem en invoelend gezinsdrama. Met glansrollen voor Camilla Siegertsz en Marieke Heebink.

Hein Janssen

undefined

Abke Haring met de Theo d'Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in Hamlet vs Hamlet van Toneelgroep Amsterdam, tijdens de uitreiking van de toneelprijzen in de Stadsschouwburg. Beeld Bas Czerwinski
Abke Haring met de Theo d'Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in Hamlet vs Hamlet van Toneelgroep Amsterdam, tijdens de uitreiking van de toneelprijzen in de Stadsschouwburg.Beeld Bas Czerwinski

Dans

Back to Bach Door Het Nationale Ballet.
t/m 19 oktober in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.
Tournee in mei.

De combinatie van choreografen als Hans van Manen, Krzysztof Pastor en David Dawson met muziek van Bach maakt op voorhand nieuwsgierig. Het Nationale Ballet brengt in zijn nieuwe programma Back to Bach vier choreografen bij elkaar die vier korte dansstukken maken op onder meer Bachs aria uit de Goldbergvariaties, de Derde Orkestsuite en het Concert voor cello, strijkers en basso continuo.

Daarnaast gaat van Ernst Meisner (voormalig danser van het Nationale Ballet) een nieuwe choreografie in wereldpremière.

In reprise gaat Fantasia van Hans van Manen, dat hij in 1993 maakte voor het Nederlands Danstheater.

Hein Janssen

undefined

Film

Dummie de mummie
Regie: Pim van Hoeve

Het jongetje Goos woont met zijn vader in de polder en is nogal eenzaam. Totdat er opeens een uit de dood verrezen, maar heel sympathieke Egyptische mummie in hun boerderij opduikt. Met hulp van Goos en zijn vader probeert Dummie de mummie een normaal leven te leiden: samen met Goos naar school gaan, spelletjes doen en TV kijken, zo ingewikkeld hoeft dat zelfs voor een mummie niet te zijn. Vanzelfsprekend gaat het later toch mis, in deze zeer genietbare avonturenfilm naar de boeken van Tosca Menten.

Kevin Toma

undefined

Dummie de Mummie. Beeld -
Dummie de Mummie.Beeld -

Beeldende kunst

Turner en Constable Victoria & Albert Museum, Londen, t/m 11/1/2015.
Tate Britain, Londen, t/m 25/1/2015

Voor wie een weekendje naar Londen gaat: niet vergeten de tentoonstellingen van William Turner (Tate Britain) en John Constable (Victoria & Albert Museum) te bezoeken. Zij waren pioniers van de moderne schilderkunst die hun oog lieten vallen op het Engelse landschap. Waarbij Constable dat landschap hierschiep als een arcadische oase, terwijl het bij Turner, veranderd in een extatische explosie van kleur en verfspatten.

Rutger Pontzen

undefined

Meer over