WEEKWIJZER

6 redenen om eropuit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: Giant Sand komt naar Utrecht bijvoorbeeld, en gaat Cliff Curtis zien in The Dark Horse.

Frits van der Waa
Cliff Curtis in The Dark Horse. Beeld
Cliff Curtis in The Dark Horse.Beeld

Film: The Dark Horse, Regie: James Napier

De Nieuw-Zeelander Genesis Potini (1964-2011), een getalenteerd snelschaker, moest zijn carrière opgeven vanwege een bipolaire stoornis, maar vond een nieuwe missie als schaakleraar van kinderen uit arme gezinnen. In de film over zijn leven wordt Potini gespeeld door Cliff Curtis, bekend Maori-acteur, die voor zijn rol kilo's aankwam en zich grondig verdiepte in schizofrenie. The Dark Horse, bekroond met de publieksprijs op het Rotterdams filmfestival, weet Potini's verhaal knap te dramatiseren, met het intense, overtuigende spel van Curtis als voornaamste troef.

Muziek: Giant Sand in TivoliVredenburg, Utrecht, 22 mei

Giant Sand wordt dertig jaar. Dat wil zeggen, Howe Gelbs band met wisselende begeleiders wordt dertig. De even grillige als briljante zanger/gitarist heeft met lede ogen moeten toezien hoe zijn eigen ritmesectie ervandoor ging en als Calexico beroemder werd dan Gelb ooit zal worden. Maar hij is altijd blijven spelen en zijn laatste plaat Heartbreak Pass is een van zijn betere. Giant Sand live is altijd de moeite waard. Om de gruizige americana-liedjes van Gelb en zijn intens krakende gitaarsoli.

Mode: Mode en de Zee in Zuiderzeemuseum, Enkhuizen, 22 mei t/m 25 oktober

De nieuwe tentoonstelling Mode en de Zee in het Zuiderzeemuseum is ingericht als een 'flagshipstore', een vlaggenschip dat het beste van de modeafdeling van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem laat zien. Op aanvraag van het museum hebben de eerste- en tweedejaars modestudenten nieuwe ontwerpen gemaakt met het Zuiderzee-erfgoed als uitgangspunt en zijn uit de eindexamencollecties van 2014 en 2015 ontwerpen geselecteerd die naar de zee verwijzen.

Muziek: Vijay Iyer in Bimhuis, Amsterdam, 22 mei

Een van de betere jazzplaten van de afgelopen maanden is Break Stuff, gemaakt door het akoestische trio van de zeer veelzijdigeAmerikaanse pianist/componist Vijay Iyer. Op dit eerste album van het trio voor ECM staat een spannende zoektocht naar diverse soorten breaks in de muziek, die live mogelijk nog boeiender is. Benieuwd hoe het nummer Hood, Iyers ode aan de breaks van techno-producer Robert Hood, in het Bimhuis zal uitpakken.

Film: I'm the Same, I'm an Other, Regie: Caroline Strubbe

Wat moeten die ruige Hongaar en dat 9-jarige meisje bij elkaar in die auto? Waar vluchten ze heen, en waarom? Veel blijft onbesproken in het uitgebeende drama I'm the Same, I'm an Other. De Vlaamse Caroline Strubbe registreert net zo stil en commentaarloos als haar hoofdpersonen - ze vangt de rafelranden van de wereld in gestileerde shots. En zo ontvouwt zich langzaam een verhaal over het verlangen en onvermogen om elkaar te vinden in verdriet.

Muziek: Benvenuto Cellini Van Berlioz door de Nationale Opera o.l.v. Sir Mark Elder en Terry Gilliam

Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. 18 mei (19.30 uur) en 25 mei (13.30 uur)

Hector Berlioz schreef in 1837 een opera over de losbandige beeldhouwer Benvenuto Cellini. De enscenering van Terry Gilliam (ja, die van Monty Python en Twelve Monkeys) is een superspektakel: groter dan groot, drukker dan druk, extravagant en extreem - net als de muziek, dus dat past perfect. Een keur aan solisten en het koor van de Nationale Opera bedrijven vocale topsport, het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet vierentachtig beste beentjes voor, en dirigent Mark Elder houdt de muzikale hogedrukpan perfect op stoom.

Meer over