6 redenen om eropuit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals de flatterende portretten van Roslin en Wagners Lohengrin.

null Beeld .Nationaalmuseum Stockholm
Beeld .Nationaalmuseum Stockholm

Beeldende kunst

Alexander Roslin: portrettist van de aristocratie Rijksmuseum Twenthe, t/m 12 april 2015

Handige jongen, Roslin. Hij schilderde de kopstukken van het ancien regime, en dat deed hij zoals je van de diplomaat onder de schilders verwacht: vleiend, met oog voor de status quo.

Zijn beeltenissen zijn net even flatteuzer. Zijn jurken net een tandje meer bling. Rijksmuseum Twenthe in Enschede introduceert zijn werk nu in Nederland met een dertigtal portretten, glad, maar knap.

De afsluitende zaal met sculpturen van Anne Wentzel is ook de moeite waard.

Stefan Kuiper

undefined

Dans

25 Years León & Lightfoot door Nederlands Dans Theater 2.
Tournee t/m 20/12. nederlandsdanstheater.nl

Bijna vijftig choreografieën hebben Paul Lightfoot en Sol León op hun naam staan, gemaakt in een kwart eeuw als choreografenduo bij het Nederlands Dans Theater. Dat jubileum vieren ze met de jonge dansers van NDT II, die gretig de razendsnelle cartooneske bewegingen presenteren uit het rijke palet van vier choreografieën (2 nieuw, 2 reprises). Ze weten de verholen relatiethema's in de motoriek knap bloot te leggen: van de grijnzende humor tot de diepe melancholie, van afstand tot nabijheid en van het relationele verlies tot het onvermijdelijke generatieconflict.

Annette Embrechts

Film

Mommy
Regie: Xavier Dolan

De bijzonder productieve Canadese regisseur Xavier Dolan (25) maakte met Mommy een aangrijpend melodrama vol rake scènes. Aanhakend bij zijn succesdebuut J'ai tué ma mère (2009) portretteert Dolan opnieuw een gemankeerde moeder-zoon-verhouding: dit keer die tussen de labiele Diane (Anne Dorval) en de bijna onhandelbare Steve (Antoine-Olivier Pilon). Mommy is gefotografeerd in de aspect ratio 1:1; een ongewoon smalle beeldverhouding, die de benauwende situatie van de personages benadrukt zonder dat het een gimmick wordt.

Kevin Toma

Muziek

Lohengrin, van Wagner
Door de Nationale Opera, o.l.v. Mark Albrecht en Pierre Audi. 16, 20, 23, 26 en 29 november. Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Je weet van te voren dat Elsa, de dame in nood in Lohengrin, haar eigen glazen gaat ingooien, en dat Wagner voor die doodsimpele plot meer dan drie uur muziek nodig heeft. En toch levert dat absorberend muziekdrama op - niet eens door toedoen van de zangers, want er zijn betere. Wat hier telt, is de mooie gestileerde vormgeving, het acteerwerk en vooral het aandeel van het koor en het orkest, die schitterend licht werpen op de subtielere kantjes van Wagners muziek.

Frits van der Waa

Beeldende kunst

Emo Verkerk
Gemeentemuseum Den Haag. 15/11 t/m 15/2/2015.
gemeentemuseum.nl

Een portret van de Ierse schrijver James Joyce op ribbelkarton. De Deense filosoof Søren Kierkegaard afgebeeld op een inklapbare kaptafel. Een andere gezicht op gevouwen papier. Of op een wasbord of oude deur. De inventiviteit van de Nederlandse kunstenaars Emo Verkerk (1955) is, als het om het verbeelden van koppen en gezichten gaat, haast grenzeloos. Zolang het maar karakteristieke portretten oplevert, doorgaans van schrijvers, musici en andere kunstenaars. Deze winter toont het Gemeentemuseum in een groot overzicht ongeveer 90 werken van Verkerk.

Rutger Pontzen

Theater

Beschuit met muisjes
Première vanavond in Theater De Spiegel, Zwolle. Tournee. toneelgroepoostpool.nl

Een oud stuk van Herman Heijermans geregisseerd door de jonge theatermaker Joeri Vos. Dat is de interessante combinatie die Toneelgroep Oostpool heeft bedacht met de voorstelling Beschuit met muisjes. Heijermans schreef het stuk in 1910 en het is een voor zijn doen vrij komisch en licht satirisch toneelstuk over een middenstandsgezin dat door een onverwachte erfenis geld ruikt. Vos maakt hiermee zijn debuut als regisseur in de grote zaal en werkt voornamelijk met een groep jonge acteurs, onder wie Mariana Aparico Torres en Teun Luijkx.

Hein Janssen

Meer over