Weekwijzer

6 Redenen om eropuit te gaan

De favorieten en de aanraders van de redactie: eerherstel voor Judee Sill, het jubilerende Bimhuis (40 jaar) en de film Winter Sleep. Onder meer.

NNT: De Laatkomer. Beeld Reyer Boxem
NNT: De Laatkomer.Beeld Reyer Boxem

THEATER
Judee Sill, a Californian Dreamer
Sluysmans & Van Warmerdam en Toneelgroep Maastricht. Tournee tot 3./12. judeesill.nl

Janis Joplin, Jimi Hendrix en Jim Morrison konden direct doorlopen, maar toen Judee Sill in 1979 aan de muziekhemelpoort stond, had men geen idee wie zij was. Ondanks de twee prachtige albums die ze had gemaakt, met Bachiaanse stemharmonieën, vloeiende composities en poëtische teksten. Overvallen, prostitutie, harddrugs hadden haar in de vergetelheid geduwd. Deze dromerige én nachtmerrie-voorstelling geeft haar eerherstel.

(Patrick van den Hanenberg)

THEATER
De Laatkomer
Première 28 september in Stadsschouwburg Groningen. Tournee. nnt.nl

Dimitri Verhulst schrijft in rap tempo de ene roman na de andere. Zijn voorlaatste , De Laatkomer, is in even grote vaart nu al bewerkt voor het theater. Bij het Noord Nederlands Toneel regisseert Ola Mafaalani de toneelversie van deze roman over een oude man die fingeert dat hij dement wordt. In een poging op die manier verlost te worden van dé kwelling van zijn leven: zijn vrouw. In het bejaardenhuis ontmoet hij vervolgens zijn jeugdliefde. Een hoopvol boek (en voorstelling) over een man die op de valreep het heft in eigen hand neemt en zichzelf herpakt. Dirkje Houtman bewerkte De Laatkomer, Hans Dagelet speelt de hoofdrol, Lies Pauwels is zijn vrouw.

(Hein Janssen)

DANS
Meesterschap
Introdans, Tournee t/m 28/1; introdans.nl

Je staat er niet altijd bij stil, maar dans is vaak ook geweldig voor muziekliefhebbers. De Poolse eigentijds-klassieke componist Górecki domineert het programma Meesterschap van Introdans. In twee van de vier choreografieën stuurt hij de passen en emoties. Op het prachtig ernstige Kleines Requiem fur eine Polka verbeeldt Nils Christe alle stadia van rouw, terwijl in het pulserende Polish Pieces van Hans van Manen, op Concerto for Piano and String orchestra, opus 40, de levenslust juist van het podium spat. Fijne combinaties!

(Mirjam van der Linden)

FILM
Winter Sleep
Regie Nuri Bilge Ceylan

Aydin runt een hotel in de Turkse streek Cappadocië. Hij ziet zichzelf als een nobele, ruimhartige intellectueel, maar de vrouwen in zijn leven denken daar anders over. Langzaam maar zeker legt dit magnifieke Turkse relatiedrama, geïnspireerd door verhalen van Tsjechov, bloot hoezeer de verhoudingen binnen Aydins huishouden verziekt zijn. Regisseur Nuri Bilge Ceylan won met Winter Sleep de hoofdprijs op het filmfestival van Cannes: de Gouden Palm. Een terechte bekroning voor een film met buitenaards mooie landschappen, sterk acteerwerk en een scherp en geestig scenario.

(Pauline Kleijer)

JAZZ
Bimhuis 40
Kick-off-weekend 01 t/m 04/10. Bimhuis, Amsterdam.

Het is geen jubileum van goud, en ook niet van zilver. Maar het 40-jarig bestaan van het Bimhuis is voor het Amsterdamse jazzpodium genoeg reden voor een feestje.

Het Bimhuis is niet bescheiden: de hele maand oktober wordt de verjaardag gevierd met bijzondere optredens en exposities. Startsein voor de feestelijkheden is het 'kick-off-weekend' van 1 tot 4 oktober. Op woensdag treden het Taksim Trio, het duo Benjamin Herman/Anton Goudsmit en Kaja Draksler aan. Donderdag spelen grote solisten als pianist Dave Burrell en gitarist Joe Morris, en vrijdag neemt de bigband van David Kweksilber bezit van het podium aan het IJ.

(Robert van Gijssel)

BEELDENDE KUNST
De vierkantigste rechthoek
KAdE, Amersfoort. Van 28/9 t/m 4/1/2015. kunsthalkade.nl

De licht absurde titel - De vierkantigste rechthoek - zegt al genoeg over wat Tom Barman van Belgische kunst vindt.

De voorman van dEUS is uitgenodigd zijn persoonlijke kijk op 100 jaar kunst (vanaf WOI) van onze zuiderburen te geven. Wat hij karakteristiek acht: de tegendraadsheid, de humor, het eclectische, het geniepige lef en de zin om keet te schoppen. Barman is naast musicus ook verzamelaar en volgt de hedendaagse kunst op de voet. Op de lijst van kunstenaars die te zien zullen zijn staan namen als Victor Servranckx, Leon Spilleart, Roger Van Akelyen, Michael Borremans en Luc Tuymans.

(Rutger Pontzen)

Meer over