6-1

Waarom zijn er meer homobladen voor mannen dan voor vrouwen?

ROB VAN VUURE

Drie onderwerpen uit vrouwenbladen van de laatste tijd: 'Dit vind ik spannend aan een vrouw', zeven vrouwen door zeven vrouwelijke fotografen geportretteerd. Ten tweede: een interview met een Iraanse vrouw die noodgedwongen 'geheim lesbisch is' en tot slot dé 25 Parijse gay-topics, voor mannen én voor vrouwen.

In hetero-Viva, in veel glossy's, ja zelfs af en toe in Libelle, staan vaak lesbo-georiënteerde reportages. Vaker dan je denkt, een van de redenen dat er zo weinig specifiek op lesbische vrouwen gerichte tijdschriften zijn. Alleen eigenlijk het blad Zij aan Zij. Daarnaast, hoera er is voor jongeren(m/v) het blad Expreszo. Er zijn veel meer gay-publieksbladen voor mannen, dan voor vrouwen. Voor mannen: FERRY Menly Magazine, L'Homo, Gay&Night, Gay News, Winq, Gay Krant.

Mannen-vrouwen: 6-1.

Als je Viva een jaar volgt, kom je 'alles' tegen. Pak ook nog wat glossy's mee, af en toe LINDA of Opzij en alle wenken worden bediend. In Panorama de reportage: 'Dat vind ik spannend aan een man, zeven mannen door zeven fotografen geportretteerd.' Never. Zoiets lult niet lekker, op de tribune. Een andere reden: vrouwen hoeven niet zo.

De studenten Thomas de Heide en Saskia Geurds komen ook tot die conclusie in hun afstudeerproject van Fontys Hogeschool voor Journalistiek uit Tilburg. En ze voegen eraan toe: vrouwen hebben minder te besteden, zijn dus minder interessant voor adverteerders. Vrouwen hebben minder de neiging zich als zodanig te manifesteren. Homomannen kennen meer subculturen(bears, leather) en bij elke subcultuur 'hoort' een blad, of op z'n minst een site. Mannen voelen zich eerder gediscrimineerd dan vrouwen, wórden ook meer gediscrimineerd (96 procent van de aangiftes komt van mannen). Een tijdschrift geeft steun. Simpel: er zijn meer homoseksuele mannen dan vrouwen, de doelgroep is groter. Ook in het buitenland zie je dezelfde 6-1.

De stand in Nederland verandert nog even niet, de Gay Krant is net een echt tijdschrift: hommeles in de exploitering, maar na 34 jaar een doorstart. Mooie cover! Een woordspeling die net kan: 'Spelen op glad ijs'. Sotsji, schaatsen, weet je wel. Beeld: de vijf olympische ringen als handboeien. Bij een sober verhaal over roze senioren: 'Freud heeft het veel over penisnijd, ik ben meer van de voorhuidnijd'. Essay over de Zwarte Man: 'Kijken witte mensen inmiddels al voorbij het zwarte geslachtsdeel?' Antwoord: nee. Voor het beeld de Antwerpen Pride: same sex ballroom dancing.

Iedere tijdschriftmaker moet zich anno 2013 afvragen: is mijn blad onderscheidend, qua inhoud, qua vorm? Doen we iets wat je niet op een site kunt vinden en niet in een landelijke weekendkrant? Wik en weeg door! Want ondanks de tussenkop ass-rimmers is de doorstart te keurig, te braaf en vooral niet onderscheidend genoeg.

De 5-1 blijft dreigen.

Tijdschriftkenner Rob van Vuure ontleedt de beste bladen

undefined

Meer over