553 minuten thuisvermaak

Omdat die lange lome kletsavonden op balkon en dakterras ook wel eens gaan vervelen: ruim negen uur binnenvermaak.

JESSE HEIJNISJORIS HENQUET en BART KOETSENRUIJTER EN MADELON MEESTER

180 MINUTEN TELEVISIE

Zomergasten

Beatrice de Graaf is na Hans Teeuwen en Nelleke Noordervliet de derde zomergast. Leuk hoor, maar wie is zij eigenlijk? Voordat u zondagavond om 20.20 uur de televisie afstelt op Nederland 2 en zich - uiteraard met een tweede scherm paraat, want twitteren en je mening spuien over Zomergasten móét nu eenmaal - op de sofa nestelt, eerst een stoomcursus 'Beatrice, wie?'

b Misschien kent u haar wel van haar uitspraken over Tanja Nijmeijer. Altijd wanneer die in het nieuws is, wordt Beatrice de Graaf gebeld. Vaak wordt Nijmeijer afgeschilderd als een naïeve knuffelterrorist, maar De Graaf bestrijdt dat. Zij noemt Nijmeijer 'een van 's werelds gevaarlijkste vrouwelijke terroristen'. Dat vertelt ze niet alleen in de media, het is ook een van de thema's in haar boek Gevaarlijke vrouwen (2012).

b Ze werd in 1976 in Putten geboren en houdt van het Gelderse dorpje. Zo veel zelfs dat ze weer in Putten wil gaan wonen. Tenminste, dat heeft ze de Puttense burgemeester Henk Lambooij toevertrouwd, zegt-ie. Momenteel schrijft ze een boek over toonaangevende en spraakmakende Puttenaren uit de geschiedenis.

b Met geschiedenis heeft De Graaf sowieso wel wat. Ze studeerde het en deed daarnaast een studie Duits. Sinds 2007 is ze hoogleraar 'conflict en veiligheid in historisch perspectief' noemen. Ze is verbonden aan de Universiteit Leiden.

b De Graaf is rebels, vindt Bibi van Ginkel van het instituut Clingendael voor internationale betrekkingen. Van Ginkel vertrouwde de volgende anekdote aan de redactie van Zomergasten toe: 'Ze werd er eens op aangesproken dat je in de rechtszaal onder een toga gepast schoeisel dient te dragen: zwart en met een niet al te hoge hak. De keer daarop droeg ze roze pumps.'

b Ze is dus rebels, maar heeft ook een groot hart en is actief in de kerk. Elke zondag zit ze met haar man Roland en haar drie kinderen in de Jacobikerk in Utrecht. Ze vangt samen met haar partner thuis mensen op die er even doorheen zitten.

140 MINUTEN TV-TIP

Tv-Lab

Aan de vooravond van een nieuw tv-seizoen gaat Nederland 3 op de experimentele toer met een week lang TV-Lab. Waar kijken we naar uit?

Giel Mobiel

Maandag t/m vrijdag, rond 21:50 uur

Frank Evenblij racet de doorgeeftelefoon van Giel Beelen achterna en maakt nog diezelfde dag een portret van de beller in kwestie.

MRI - Martine & Remko infiltreren

Woensdag, Nederland 3, 23:00 uur

Remko Vrijdag en Martine Sandifort gaan aan de haal met het talkshowgenre. Het duo kruipt in de huid van gast Barry Atsma en uiteindelijk 'interviewt de hoofdpersoon zichzelf'.

Ontboezemingen

Donderdag, Nederland 3, 22:15 uur

Yasmine Allas duikt in de wereld van de vrouwenborst. Met de protestgroep Femen, Kaat Bollen over haar Borstenboek en beelden van een bonbon uit Brugge in de vorm van een tiet.

140 MINUTEN DVD

The Place Beyond The Pines

Distributeur Warner Bros, 2013

Na zijn bejubelde liefdesdrama Blue Valentine uit 2010 pakte filmmaker Derek Cianfrance het in de opvolger daarvan nog veel ambitieuzer aan. The Place Beyond the Pines is een drama in drie bedrijven: elk deel haakt in het vorige, maar kent een andere hoofdpersoon. In deel 1 is te zien hoe motorstuntrijder Luke (Ryan Gosling) in een provinciestadje geconfronteerd wordt met de zoon die hij verwekte bij een onenightstand. In deel 2 staat de politieman (Bradley Cooper) centraal die verantwoordelijk is voor Lukes voortijdige dood. In het laatste deel moet Lukes zoon, inmiddels een getroebleerde tiener, zien om te gaan met de afwezigheid van zijn biologische vader én de wetenschap dat de vader van een pesterig klasgenootje daar verantwoordelijk voor is. Vader-zoonrelaties, recht en onrecht, misdaad, corruptie, wraak; het is véél wat Cianfrance aansnijdt, maar dat maakt The Place Beyond the Pines er zeker niet minder aangrijpend op.

93 MINUTEN DVD

La cinquième saison (2012)

Distributeur Dutch FilmWorks

'Als de bijen verdwijnen, volgt vanzelf de rest.' Misschien had de imker deze profetische woorden beter niet hardop kunnen uitspreken in het café van het dorp waar hij met zijn gehandicapte zoon is neergestreken. Want met profeten wil het nog weleens slecht aflopen als mensen een zondebok zoeken.

En dat is wat gebeurt in het wonderschoon gefilmde La cinquième saison. Het begon bij het midwinterfeest, toen de traditionele berg hout weigerde vlam te vatten. En het ging door in de lente, toen de hanen maar matig wilden kraaien, de zaden niet wilden ontkiemen en de bijen dus niet wilden uitvliegen.

De Belgische cineast Peter Brosens en zijn Amerikaanse echtgenote Jessica Woodworth toverden het gehucht Onhaye, vlak bij Dinant, om tot een apocalyptisch decor, waarin de bevolking lijdzaam gek wordt van de weigerachtige natuur. In een begeleidend interview zeggen de makers geen boodschap te willen uitdragen. En inderdaad overheerst de esthetiek in de vaak in schitterende totalen gefilmde scènes. Schoonheid van het grijze, kale landschap dat bezoekers van de winterse Ardennen bekend zal voorkomen. Maar wie de dorpsbewoners met witte maskers op een zondebok laat slachtofferen, pretendeert toch ook wel iets meer. Laten we het houden op bescheidenheid, want La cinquième saison, een sombere parabel, is veel meer dan loze mooifilmerij.

undefined

Meer over