50 miljoen schadevergoeding voor naaktvideo presentatrice

De Amerikaanse sportpresentatrice Erin Andrews krijgt een schadevergoeding van omgerekend 50 miljoen euro voor een naaktvideo van haar die circuleert op het internet. Een stalker filmde Andrews heimelijk in haar hotelkamer en plaatste de video online. De twee bedrijven die eigenaar zijn van het hotel draaien op voor de kosten.

Andrews tijdens het proces.Beeld ap

De 37-jarige sportpresentatrice werd in 2008 stiekem gefilmd door het kijkgat van haar hotelkamer in het Nashville Marriot, in de gelijknamige stad. Cameraman en stalker was Michael Barrett, een 53-jarige topman van een verzekeringsbedrijf. Hij bekende schuld in 2010 en werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.

Andrews, een bekend gezicht van sportzender ESPN, klaagde ook de eigenaars van het Marriot-hotel aan, dat een franchise is van twee ondernemingen en daarom losstaat van moederbedrijf Marriot. Ze eiste 68 miljoen euro als schadevergoeding wegens mentale klachten - waaronder depressies, huilbuien en slapeloosheid - als gevolg van de video. Een jury bepaalde maandag dat de hoteleigenaars voor 49 procent schuld hadden aan het incident en gezamenlijk 50 miljoen euro aan Andrews moeten betalen.

De schuld van het hotel, zo betoogden de advocaten van Andrews tijdens het proces, betrof nalatigheid. Volgens de raadslieden had het hotelpersoneel het voorval kunnen voorkomen. Barrett had destijds naar het hotel gebeld, zich voorgedaan als collega van Andrews en naar haar geïnformeerd. Zo verkreeg hij een bevestiging van Andrews hotelkamerreservering. Desgevraagd gaf het hotel hem een kamer naast de hare.

In een opgenomen getuigenis die in de rechtzaal is vertoond verklaarde Barrett nog dat alleen hij blaam trof, niet het hotel. Maar Andrews' advocaten wuifden die verklaring weg: Barrett zou - vol wrok - hebben willen voorkomen dat Andrews het geëiste geldbedrag kreeg.

Hulk Hogan

In de VS is tegelijkertijd een andere grote zaak bezig. Showworstelaar Hulk Hogan eist 100 miljoen dollar van de website die bijna vijf jaar geleden een fragment van een seksvideo van hem online zette. Maandag, op de dag van de uitspraak van Andrews, is de rechtszaak tussen Hogan en Gawker begonnen.

Vereerd

Andrews toonde zich tevreden met de uitspraak van de jury. 'Ik ben vereerd met alle steun van slachtoffers over de hele wereld', twitterde ze na afloop. Aan zeker één jurylid deelde ze een handtekening uit.

In 2009 verscheen de video van Andrews op het internet en werd vervolgens door miljoenen mensen bekeken. Barrett verklaarde het filmpje van vierenhalve minuut online te hebben geplaatst nadat roddelsite TMZ geen interesse had getoond in de aankoop van het beeldmateriaal. De stalker zei de video te hebben gemaakt om geld te verdienen en Andrews te hebben gekozen omdat ze populair is.

Meer over