5,9 miljoen boete FrieslandCampina om prijsafspraken

FrieslandCampina heeft met vijf andere melkpoederproducenten een boete gekregen van in totaal 82,5 miljoen euro. De Chinese mededingingsautoriteit gaf de boete vanwege verboden prijsafspraken die de prijs van babymelkpoeder kunstmatig hoog moesten houden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JARL VAN DER PLOEG

AMSTERDAM - FrieslandCampina moet 5,9 miljoen euro betalen aan China. Het bedrijf gaat volgens een woordvoerder niet in beroep tegen de sanctie. 'Wij hebben de lokale wetgeving verkeerd geïnterpreteerd, dus aanvaarden we de boete.' De andere bestrafte bedrijven zijn Biostime, Mead Johnson, Abbott en Danone, dat in Nederland bekend is van de merken Nutricia en Nutrilon. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra kreeg eveneens een boete.

Zaterdag werd bekend dat een ingrediënt van de babymelk van Fonterra, het grootste melkverwerkende bedrijf ter wereld, kortstondig heeft blootgestaan aan besmetting met een levensgevaarlijke bacterie. De Chinese overheid besloot daarop direct tot een importstop vanuit Nieuw-Zeeland. Ongeveer 90 procent van al het in China geïmporteerde babymelkpoeder komt uit Nieuw-Zeeland.

De boete van de mededingingsautoriteit is het zoveelste hoofdstuk in een langdurig melkpoederschandaal. In 2008 bleek dat de giftige chemische stof melamine in het melkpoeder van een Chinese zuivelfabrikant zat, waardoor ongeveer 300 duizend kinderen ziek werden. Ten minste zes baby's overleden na het drinken van de melk.

Sindsdien betalen Chinese ouders liever meer voor buitenlands poeder dan dat ze risico lopen met een lokale variant. Door een run van Chinese importeurs kwamen in Nederland, Duitsland, Engeland, Nieuw-Zeeland en Australië de schappen veelal leeg te staan; supermarkten legden rantsoenen op van een of twee pakken per klant om nog enigszins aan de vraag te kunnen voldoen. Nederlandse anti-discriminatiebureaus ontvingen begin juli zelfs een reeks klachten van klanten die vanwege hun Aziatische uiterlijk helemaal geen melkpoeder meekregen.

Om aan de vraag te kunnen voldoen, kondigde een aantal Nederlandse en Chinese bedrijven begin mei aan fors te investeren in de productie van Nederlands babymelkpoeder voor de Chinese markt. FrieslandCampina trekt 310 miljoen euro uit om de capaciteit in drie Nederlandse fabrieken uit te breiden. Het Chinese Xian Consummate heeft plannen om in 2014 voor 30 miljoen euro een babymelkpoederfabriek in Assen neer te zetten.

Sinds het uitbreken van het melamineschandaal is in China de prijs van melkpoeder gemiddeld met zo'n 30 procent gestegen. Een blik van een kwaliteitsmerk uit Nederland zou in China zo'n 40 euro kosten. FrieslandCampina laat weten dat het de consumentenprijs in China met 5 procent heeft verlaagd.

Of de Chinese importstop vanuit Nieuw-Zeeland directe gevolgen heeft voor de Nederlandse markt, moet volgens directeur Philip den Ouden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie worden afgewacht. Er is in ieder geval voldoende melkpoeder voor de Nederlands consument.'

undefined

Meer over