NieuwsFrankrijk

47-jarige man aangehouden die mogelijk contact had met aanslagpleger Nice

De Franse politie heeft donderdagavond een 47-jarige man aangehouden die mogelijk in contact is geweest met de aanslagpleger die donderdag drie kerkbezoekers doodde in Nice. De politie vermoedt dat de twee elkaar de avond voor de aanslag hebben gesproken.

Daan Kool
De Notre-Dame in Nice.  Beeld AFP
De Notre-Dame in Nice.Beeld AFP

Het is onbekend of de man, die momenteel wordt verhoord door de politie, daadwerkelijk verdacht wordt van medeplichtigheid. De Franse media berichten hier tegenstrijdige over. Volgens de regionale krant Nice-Matin zou hij de dader aan een telefoon hebben geholpen. Le Parisien schrijft op basis van een anonieme politiebron juist dat ‘niets in dit stadium wijst op enige vorm van medeplichtigheid’.

De dader, Brahim A., een 21-jarige Tunesiër die eind september als illegale migrant Europa is binnengekomen via Lampedusa, raakte na de aanslag ernstig gewond door politiekogels. Naar verluidt is zijn toestand nog steeds kritiek. Hij moet vandaag een tweede keer geopereerd worden.

Brahim A. pleegde de aanslag met een mes van 17 centimeter, maakte de Franse antiterrorisme-aanklager donderdag bekend. Hij had nog twee messen bij zich, twee telefoons en een koran. Over zijn exacte motief is nog niets bekend, volgens Franse media is hij er te slecht aan toe om ondervraagd te worden.

In Frankrijk is het hoogste dreigingsniveau van kracht sinds donderdagochtend drie bezoekers van een katholieke kerk in Nice op gruwelijke wijze met een mes zijn vermoord.

‘Zelfgeradicaliseerde’ doe-het-zelfterroristen stellen Frankrijk voor onmogelijke opgave

Waar komt deze nieuwe reeks aanslagen vandaan? En was de relatief terrorisme-luwe periode hiervóór, achteraf bezien een intermezzo? Is Frankrijk terug bij af?

Meer over